آشنایی با خواص زالزالک در طب سنتی از نظر بزرگان طب سنتی
زالزالک در طب سنتی , خواص زالزالک در طب سنتی , خاصیت زالزالک در طب سنتی , فواید زالزالک در طب سنتی , فواید و مضرات زالزالک در طب سنتی , زالزالک و طب سنتی ,
در این مطلب از سایت جسارت به آشنایی با خواص زالزالک در طب سنتی از نظر بزرگان طب سنتی می پردازیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.زالزالک که یک گیاه ضد نارسائی قلبی و کاهش دهنده فشارخون است، دارای خاصیت ضد اضطراب نیز می باشد. در یک مطالعه دوسوکور راندم همراه با گروه کنترل و دارونما اثربخشی عصاره گیاهی زالزالک در درمان اختلالات ناشی از اضطراب برروی 264 نفر مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که این دارو در درمان اضطراب کاملاً مؤثر است
زالزالک در طب سنتی
زالزالک یکی از گیاهان دارویی بسیار قدیمی در اروپا است.
گل، برگ و میوه زالزالک همگی مصارف درمانی دارند. مواد شیمیایی موثر موجود در زالزالک عبارتاند: از فلاوونوئیدها، آنتوسیانیدینها، پروآنتوسیانیدینها و … که همگی از
آنتیاکسیدانهای بسیار موثر و قوی میباشند که حساسیت رگهای خونی را کاهش میدهند و از
آسیب عوامل مخرب ایجادکننده اکسیداسیون (مانند آلودگیها، دود سیگار، مواد شیمیایی موجود در غذاها و…) در رگها جلوگیری میکنند.
زالزالک و یا کویج با نام علمی Crataegus aronia یکی از گیاهانی است که در ایران از جمله در بلندی های بالای 2500 متر در استان کهکیلویه و بویراحمد،
استان اصفهان به خصوص شهرستان نجف آباد می روید. این گیاه دارای دو نوع سفید و قرمز می باشد.
( کویج ) ؛ داراى مواد معدنى گوناگون، ویتامین ها، مقدار زیادى تانن و کلسیم ، ترشى آلى ، پکتین ، مازو ، اسید تارتریک ، اسید مالیک ، روغن چرب، قندهاى گلوکز، فروکتوز می باشد.بهتر است بدانید که بسیار قابض و در درمان اسهال خونی مؤثر می باشد. زالزالک براى تقویت قلب و معده بسیار توصیه شده است.جالب است بدانید که برای معالجه بیماران مبتلا به فعالیت نامنظم قلب کاربرد دارد.زالزالک میوه ای است که در مواقع کم خونى و سل اثر خوبی دارد.خاطر نشان می کنیم که برای روماتیسم و مبتلایان به ورم روده مفید می باشد.
زالزالک چیست
این میوه دارای خواص زیاد کننده اشتها می باشد. برای درمان قطره قطره آمدن ادرار توصیه شده است.اصولا شربت آن همراه با شکر سرخ ، براى رفع سردرد شدید مفید می باشد.بهتر است بدانید که گل آن ، ضد تشنج بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم مى کند. داروى مفید و خاصى بر ضد تپش قلب و ضربان شدید آن می باشد.زالزالک گیاهی از خانواده رز است که سرشار از ویتامینهای گروه B و ویتامین C میباشد و یکی از گیاهان دارویی بسیار قدیمی در اروپا است. گل، برگ و میوه زالزالک همگی مصارف درمانی دارند. مواد شیمیایی موثر موجود در آن عبارتاند: از فلاوونوئیدها، آنتوسیانیدینها، پروآنتوسیانیدینها و … که همگی از آنتیاکسیدانهای بسیار موثر و قوی میباشند که حساسیت رگهای خونی را کاهش میدهند و از آسیب عوامل مخرب ایجادکننده اکسیداسیون (مانند آلودگیها، دود سیگار، مواد شیمیایی موجود در غذاها و…) در رگها جلوگیری میکنند. در نتیجه فعالیت این آنتیاکسیدانها، گرفتگی عروق کاهش مییابد و غذا رسانی به سلولهای قلبی تسهیل میشود، در نتیجه منجر به بهبود جریان خون قلبی و نهایتاً بهتر شدن عملکرد ماهیچههای قلب میگردد که خستگی را کاهش میدهد و بسیاری از دردهای آنژینی را تسکین میبخشد
این میوه اگر چه جثه ای کوچک دارد ولی بسیار پُرفایده و مغذی است و به رنگ های زرد و نارنجی در اکثر نواحی معتدل می روید.
رسیده ی این میوه، شیرین، گوشتی و دارای هسته های زرد رنگ فراوان است که اگر با احتیاط مصرف نشود هسته های آن می تواند قاتل دندان های شما باشد.
زالزالک موجود در ایلام از نوع زرد بوده و تا ۸ متر ارتفاع دارد و میوه آن عموماً در ایلام زردرنگ است و چای آن آرامبخش است،
بنابراین افرادی که از بیخوابی رنج میبرند و یا دچار انقباضات مکرر عضلانی میشوند بهتر است این نوشیدنی را بیشتر مصرف کرده و آن را جایگزین چای در محل کار خود کنند.
خواص شگفت انگیز زالزالک در طب سنتی برای قلب
زالزالک علاوه بر ویتامین های A ، B، C و تانن دارای کلسیم و مختصری پکتین است که برای تقویت قلب و معده بسیار توصیه می شود.
مهم ترین اثر زالزالک روی قلب، تنظیم کردن حرکات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شدید آن جلوگیری می کند.
در اغلب کشورهای اروپایی خصوصا آلمان برای درمان بی نظمی ضربان قلب از گیاه زالزالک استفاده می شود.
همچنین زالزالک در درمان آنژین و تصلب شرایین(سفت شدن دیواره رگ ها) بسیار کاربرد دارد.
زالزالک در فرایند سوزاندن چربیها کمک میکند و کالری اضافی تحمیلشده بر بدن را از بین میبرد. در نتیجه برای اهداف کاهش وزن و لاغری مناسب میباشد.
خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره ی زالزالک در طب سنتی
تحقیقات جدید نشان می دهد که زالزالک آنتی اکسیدان بسیار قوی محسوب شده و می تواند به عنوان یک مکمل غذایی مقوی عمل کرده و در تنظیم وزن، گلوکز خون و التهاب نقش داشته باشد.
محققان آمریکایی طی بررسی هایی که روی زالزالک انجام دادند، دریافتند این میوه به خاطر داشتن مقادیر بالایی از مواد آنتوسیانین، بسیار مفید است و
در رنگ های مختلف این میوه آنتوسیانین های زیاد و متفاوتی یافت می شود که دانه های زالزالک را از فشار اکسایشی نور خورشید حفظ می کنند.
خوردن زالزالک بدن ما را از موقعیت های زیان آور مانند قرار گرفتن در معرض آلودگی و رادیکال های آزاد حفظ می کند.
به عبارتی تحقیقات نشان می دهد مصرف زالزالک در درمان برخی بیماری ها، از سرطان گرفته تا چاقی، اثر مثبت می گذارد و
این تاثیر به دلیل خواص ضد التهابی ماده ی آنتوسیانین موجود در آن است، به طوری که ثابت شده بسیاری از بیماری ها به دلیل التهاب های کنترل نشده ای است که دامنگیر ما می شود.
مواد موجود در زالزالک قند خون و عملکرد انسولین خون را بهبود می بخشد.
یکی از مواد مفید موجود در زالزالک فلاونوییدهایی می باشند که نسبت به رنگ میوه شدت اثرات آنتی اکسیدانی آن ها تغییر می کند.
میوه های قرمزرنگ دارای اثر قوی، صورتی اثری ضعیف و زرد اثر ضعیف تری دارند.
به نقل از Sience Daily، محققان در زمینه ی تاثیر زالزالک و خواص آن، تحقیقات خود را روی موش هایی انجام دادند که از پیش مبتلا به دیابت بودند.
در انتها محققان به این نتیجه رسیدند موش هایی که مخلوط آب و عصاره زالزالک مصرف کرده بودند، نسبت به گروه دیگر، از کاهش وزن بیشتر،
چربی کم تر ، قند خون و تر یگلیسیرید پلاسمای پایین تر و چربی LDL کم تری برخوردار بودند.
این تغییرات در انسان ها باعث کاهش احتمال ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی عروقی می شود و مشکلات التهابی را کاهش می دهد.
خواص زالزالک در طب سنتی
ولیک یا همان زالزالک وحشی در مناطق جنگلی ایران به ویژه در مازندران به وفور یافت میشود و
بسته به رنگ میوه ولیک سیاه و ولیک سرخ در این مناطق دیده میشود.
سرخ ولیک یا ولیک سرخ مزه و طعم خاصی ندارد ولی سیاه ولیک یا ولیک سیاه خوشمزه (ترش و شیرین) است.
ولیک یا زالزالک وحشی در کتابهای طب سنتی «خفچه» و «زعرورالادویه» و در بعضی کتابها هم «تفاح بری» نامیده شده است.
ولیک درختچهای و از خانواده خانواده گل سرخ است.
میوه ولیک را سرشار از ویتامین C، ملین، مقوی معده و بازکننده گرفتگیها و محرک میدانند.
زغال میوه ولیک -میوه را میسوزانند که زغال شود- زغال گیاهی بسیار مفید است و برای معالجه سوءهاضمه و به ویِژه برای بند آوردن اسهال بسیار نافع است.
حکمای طب سنتی ایران، ولیک را از نظر طبیعت سرد وخشک میدانند و از پوست درخت به عنوان تببر استفاده میکنند.
به طور کلی، دم کرده گلهای ولیک و یا گرد گل خشک شده آن به مقدار پنج تا هشت گرم در روز برای ضعف قلب، آنژین، ورم آئورت،
اختلالات عصبی از جمله نگرانی، بیخوابی، سرگیجه، احساس صدا در گوش و نظایر آن مفید است.
میوه تازه ولیک دارای سیتریک اسید، تارتاریک اسید و کراتگوس اسید، پکتین، روغن چرب، قندهای گلوکوز و فروکتوز است.
در هسته آن ماده آمیگرالین و امولین وجود دارد. ولیک حاوی اکسالیک اسید است و ساقههای جوان آن حاوی گلوکوید و عامل تلخکننده آن کراتگین است.
مصرف روزانه یک فنجان چای زالزالک بدن را در برابر تنشهای روحی مقاوم کرده و به کنترل دلواپسیها کمک میکند.
دیابت و زالزالک در طب سنتی
نتایج یک پژوهش نشان داد: مصرف خوراکی زالزالک در دیابت قندی باعث کاهش گلوکز و LDL کلسترول سرم می شود.
این مطالعه با اثر مصرف خوراکی سرشاخه ی زالزالک بر غلظت گلوکز و لیپیدهای سرم و تراکم سلول های بتا در موش های صحرایی دیابتی توسط دکتر مهرداد روغنی،
عضو گروه فیزیولوژی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد بررسی شد.
یافته های این مطالعه حاکی است در گروه دیابتی درمان شده با گیاه، غلظت گلوکز سرم به طور معنی دار در هفته های سوم و ششم کمتر از گروه دیابتی بود.
کاهش سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. خلاصه ی این پژوهش در مجله ی غدد درون ریز و متابولیسم ایران انجام شد
زالزالک اگر به خوبی خشک شود تنها مقداری از ویتامین C ی خود را از دست می دهد ولی دیگر ترکیبات شیمیایی خود را حفظ می کند.
لذا برای نگهداری زالزالک خشک باید آن را در محلی که هوایش دائما عوض می شود نگه داشت.
دیگر خواص زالزالک در طب سنتی
– این میوه به علت غنی بودن از اسید تارتاریک و اسید مالیک نیز در مواقع کم خونی و سل اثر نیکویی دارد.
– زالزالک به دلیل آن که دارای مقدار زیادی تانن است بسیار قابض بوده و می توان آن را جهت درمان اسهال های خونی به کار برد.
-البته نوع کوهی آن قابض تر از سنجد است و از خونریزی معده نیز جلوگیری می کند.
-رنگ زرد و صورتی این میوه در بدن تبدیل به ویتامین A می شود و اشتها را زیاد می کند.
-البته این میوه را وقتی که کاملا رسیده و رنگ انداخته مصرف کنید تا دچار ناراحتی های گوارشی ناشی از خام بودن میوه نشوید.