همه چیز درباره علت و درمان سرفه خشک در شب کودکان در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید سرفه خشک معمولا شب هنگام و موقع خواب بروز میکند. دلیل آن تحریک سلول های ریه است که به علل مختلف اتفاق میافتد. در نتیجه هوای داخل ریه ها تحت فشار قرار میگیرد و بنابراین با شدت خارج میشود. این فرآیند موجب بروز سرفه خشک میشود.سرفه خشک میتواند سرفه های سرماخوردگی و یا سرفه های مزمن ناشی از سرما باشد. سرفه های بیدلیل شبانه هم معمولا جزو سرفه های خشک به حساب میآیند.سرفه خشک ممکن است مزمن و پشت سر هم باشد که برای فرد مبتلا، بسیار آزاردهنده است.
سرفه مزمن را جدی بگیرید و افرادی که به دلایل مختلف به سرفه های مزمن گرفتار هستند، مثلا آنهایی که به دلیل ابتلا به بیماری های ریوی، سینوزیت مزمن و یا حتی سرماخوردگی و آلرژی از دیرباز سرفه های آزاردهنده را با خود دارند، حتما احساس کرده اند که این سرفه ها در شب بیشتر و شدید تر می شوند. خیلی وقت ها همین سرفه ها آرامش و خواب را هم از خود فرد و هم از سایر افراد خانواده می گیرند و واقعا مخل آسایش می شوند.سرفه کردن، میتواند با خارج کردن مخاط بیش از حد و یا عوامل تحریک کننده ریه در حقیقت عملی مفید باشد. سرفه همچنین ممکن است باعث خروج میکروب ها از ریه شده و از عفونت جلوگیری نماید. اما زمانی که سرفه ها در شب اتفاق می افتد، می تواند خواب را متوقف کرده و فرد را از یک استراحت شبانه خوب محروم سازد.در این مطلب از سایت جسارت در مورد روش هایی موثر برای درمان سرفه خشک در شب و هنگام خواب صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
یادتان باشد که محیط خشک اتاق، خطر تشدید سرفه های شبانه را افزایش می دهد، چون باعث خشک شدن مخاط می شود. میزان رطوبت مناسب برای اتاق افرادی که سرفه می کنند حدود ۸۰ درصد است. برای مرطوب کردن فضای اتاق می توانید یک دستگاه بخور در منزل قرار دهید و یا اینکه یک کاسه را پر از آب کرده و روی رادیاتور یا بخاری قرار دهید تا بخار کند. می توانید چند قطره عصاره روغنی اوکالیپتوس نیز برای تصفیه هوا، داخل آب بریزید.
شاید باورتان نشود ولی بزرگ ترین علت تشدید سرفه های شبانگاهی مساله ای خیلی ساده است که همان جاذبه زمین است، زمانی که شما دراز می کشید، حملات برگشت اسید معده به مری (ریفلاکس) و سوزش سر دل بیشتر خواهد شد و همانطور که می دانید علت خیلی از سرفه ها، همین ریفلاکس ها هستند.یکی از بهترین راه ها برای کاهش سرفه های ناشی از برگشت اسید معده به مری، بالا بردن سر هنگام خواب است. انتخاب یک بالش مناسب راه حل ساده ای است که در اینجا به کمک شما خواهد آمد.حتی برای مشکل ریفلاکس بالش های مخصوصی وجود دارد که در داروخانه ها و یا مراکز فروش لوازم پزشکی فروخته می شوند .
سرفه معمولا در شب هنگام بدتر می شود؛ علت آن نیز این است که فرد در رختخواب خود صاف میخوابد، ومخاط میتواند در پشت گلو قرار گرفته و باعث سرفه شود. اگر هنگام خواب، سر کمی بالاتر از بدن قرار گیرد، باعث کاهش آب ریزش از عقب بینی و علائم رفلاکس شده که هر دو موجب تولید سرفه در شب می شوند. فرد میتواند با استفاده از یک یا دو بالش اضافه تر، سر خود را بالاتر از بدن قرار دهد. تغییر در وضعیت خواب باعث می شود که موکوس، بدون ایجاد سرفه جریان داشته باشد.
عسل یک درمان بزرگ و طبیعی برای گلوی تحریک شده شماست، به عنوان پوشش و آرام کننده غشاء مخاطی در گلو. عسل همچنین دارای خواص ضد باکتریایی است، البته به لطف آنزیمی که توسط زنبور عسل تولید میشود. بنابراین اگر سرفه در شب شما به دلیل یک بیماری باکتریایی است، عسل می تواند به مبارزه با باکتری های بد کمک کند.۱ قاشق غذا خوری ، عسل خام را یک تا سه بار در روز و قبل از خواب میل کنید. شما همچنین می توانید عسل را در یک فنجان آب داغ با لیمو حل کرده و قبل از خواب بنوشید.برای کودکان، ۱ قاشق چای خوری عسل و یک تا سه بار در روز و قبل از خواب توصیه میشود. شما هرگز نباید به کودکان کمتر از دو سال عسل بدهید.به دلیل خطر بوتولیسم، که یک عفونت باکتریایی است.
آب نمک می تواند ناراحتی های گلو را به راحتی رفع کند. اگر خلط شما متراکم است و سرفه می کنید، غرغره کردن آب نمک می تواند به بیرون راندن هر نوع خلطی از گلوی شما کمک کند.
۱ قاشق چای خوری نمک در ۸ اونس آب گرم هم بزنید تا حل شود.
آب نمک را به مدت ۱۵ ثانیه غرغره کنید ، مراقب باشید که آن را فرو نبرید
آب را در سینک تف کنید و دوباره با آب نمک باقی مانده غرغره کنید.
بعد از انجام غرغره دهان خود را با آب ساده آبکشی کنید.
بخار یک راه عالی برای جذب رطوبت از طریق بینی و جلوگیری از سرفه در شب است. اضافه کردن اسانس روغن درخت چای و اکالیپتوس نیز خواص ضد ویروسی، ضد باکتری، ضد التهابی به محیط می بخشد.به اندازه کافی آب برای پر کردن یک کاسه با اندازه ی متوسط بجوشانید. آب را به داخل کاسه بریزید و اجازه دهید تا۳۰ – ۶۰ ثانیه سرد شود.سه قطره روغن درخت چای و یک یا دو قطره از روغن اوکالیپتوس را به کاسه آب اضافه کنید. آب را سریع هم بزنید تا بخارات سریعا انتشار یابند.سر خود را به کاسه نزدیک کنید و سعی کنید تا حد ممکن به کاسه بخار نزدیک شوید. بیش از حد نزدیک ، شدن به بخارمی توانید پوست شما را بسوزاند. یک حوله تمیز را روی سر خود قرار دهید ، مانند یک چادر، برای به دام انداختن بخار. به مدت پنج تا ۱۰ دقیقه تنفس عمیق انجام دهید. سعی کنید دو تا سه بار در روز این بخار را استنشاق کنید. شما همچنین می توانید از مالش روغن های اسانسی بر روی قفسه سینه خود و یا قفسه سینه فرزند خود برای جلوگیری از سرفه در شب استفاده کنید. همیشه اسانس روغن زیتون طبیعی را قبل از استفاده بر روی پوست ، به عنوان اسانس هرگز نباید به طور مستقیم به پوست اعمال کنید. مالش اسانس بر روس قفسه سینه به صورت بخارو ماساژ آن همانند بخار Vick’s کار خواهد کرد و همچنین عاری از مواد پتروشیمی و همه طبیعی خواهد بود. برای کودکان کمتر از ۱۰ ماه، برچسب روی روغن های اسانسی که شامل یادداشت های ایمنی و یا هشدارهای لازم است را بررسی کنید.
منبع : jesarat
همه چیز درباره علت و بهترین راه درمان سلولیت پا عفونی در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید «سلولیت» در واقع همان «چاقی موضعی» و اصطلاحی برای توصیف تجمع بافت چربی در ناحیه ای از بدن است.بد نیست بدانید که پدیده سلولیت در زنان رایج تر است و علت اصلی آن نیز می تواند هورمون زنانهٔ استروژن باشد که باعث می شود تا بیشتر چربی موجود در بدن زنان در اندام تحتانی، یعنی ران ها و باسن جمع شوند، جایی که «سلولیت» بیشترین بروز خود را دارد.
در نظر پزشکی تجمع بافت چربی در ناحیهای از بدن را چاقی موضعی یا به عبارت دیگر سلولیت مینامند. سلولیت اصطلاحی است که برای مشخص کردن تودههایی از چربی که معمولاً در باسن، ران و قسمت تحتانی بدن زنان میباشد، به کار برده میشود. چربی ” سلولیت ” از نظر فیزیولوژیک مشابه چربی طبیعی بدن است. این تجمع چربی معمولاً به صورت فرورفتگیهایی روی پوست نواحی خاصی از بدن مانند بین زانو و استخوان مفصل ران و بین ران و کفل ظاهر میشود. سلولیت (Cellulitis) را باید از واژه سلولیت (Cellulite) به معنی تجمع بد شکل چربیهایی در زیر پوست به خصوص در خانمها که در سوخت و ساز آنها اختلال به وجود آمدهاست افتراق داد. این پدیده بدین صورت است که سلولهای چربی در کیسههایی، که در بین رشتههای لایههای مختلف بافت پیوندی پوست نگه داشته میشوند، جمع میشوند. این رشتهها قابل گسترش نیستند، بنابراین به ویژه هنگامی که وزن افزایش مییابد یا پوست فشرده میشود، گلبولهای چربی از شکل طبیعی خود خارج شده و به داخل فشرده میشوند و تودههای پرتقالی شکلی از چربی را تولید میکنند. پدیده سلولیت در زنان رایج تر است و به نظر میآید که هورمون زنانهٔ استروژن باعث میشود بیشتر چربی موجود در بدن زنان در اندام تحتانی (رانها و باسن: جایی که ” سلولیت ” بیشترین بروز خود را دارد)، جمع شوند. اگر چه تئوریهایی مطرح میباشد که تأکید دارند عواملی از قبیل قابلیت ارتجاعی ضعیف پوست و ورزش نکردن در ایجاد سلولیت تأثیرداشته باشند ولی این موضوع به اثبات نرسیدهاست. سلولیت گر چه یک عارضهٔ بالینی جدی محسوب نمیشود اما میتواند ظاهر نامطلوبی را ایجاد کند. همین ظاهر نامطلوب زمینه ارائه درمانهای متفاوت را فراهم میکند. اگر چه درمانهای زیادی مانند ماساژ یا کرمهای بر طرفکنندهٔ سلولیت، برای رفع سلولیت ارائه شدهاند اما متأسفانه بسیاری از این درمانها به اندازهای که ادعا میکنند مؤثر نیستند.
سلولیت به علت اتصال وترهای ریشهای به پوست که به هم متصل هستند و پوست را به لایه ماهیچهای زیرش متصل میکند، ایجاد میشود و قابل درمان است. وتر، پوست را به بافتهای عمیقتر متصل میکند (به همراه لایههایی از چربی که در بین شان است). هنگامی که سلولهای چربی تجمع پیدا میکنند در جهت خلاف پوست کشیده میشوند در حالی که وترهای بلند و محکم به جلو هل داده میشوند و این باعث ایجاد خلل و فرج میشود.
راه حل خلاصی سریع از دست سلولیت این است که مواد غذایی فرآوری شده را مصرف نکنید و فراموش کنید. خوراکی های حاوی شکر، سودا، مواد پخته شده و آب نبات و همچنین آن دسته از محصولاتی که اصلاح شده اند، مانند نان سفید، پاستای سفید و سیب زمینی سرخ کرده از جمله این مواد غذایی هستند. نتیجه:شما یک رژیم غذایی کامل خواهید داشت که بر اساس گوشت بدون چربی و محصولات تازه شکل گرفته است. اما این بدان معنا نیست که همیشه مجبورید مرغ کبابی و کلم بروکلی بخار پز بخورید. واترز به شما خواهد گفت که این تمرینات ورزشی هستند که باسن و ران شما را خوش فرم می سازند. تمرینات ورزشی سرعتی و دوره ای چربی های اضافی شما را می سوزانند، وضعیت قلبی عروقی شما را بهبود بخشیده و ماهیچه های بدن را تقویت می کنند. یک برنامه ورزشی جامع معمولا از ۳ دوره مختلف تشکیل می شود. هر دوره معمولا ۳ تا ۵ تمرین را شامل می شود. در دور اول، تمرینات یکی پس از دیگری انجام می شوند، بدون آنکه بین تمرینات استراحت کنید. وقتی تمرینات دور اول را به پایان رساندید، یک دقیقه استراحت می کنید و کل تمرینات این دوره را مجددا تکرار می نمایید. وقتی یک بار دیگر تمرینات را انجام دادید، به دور دوم رفته و سپس دور سوم را آغاز می کنید.
ظاهر سلولیت به صورت فرورفتگیهایی در پوست یا پوستی با سطح ناهموار است که گاهی شبیه پوست پرتقال میشود. حیطهٔ سلولیت بسیار گسترده است. موارد خفیف تر آن وقتی دیده میشود که اگر پوست را نیشگون بگیرید فرو رفتگی در پوستی که نیشگون گرفتهاید ظاهر میشود. در موارد خیلی شدید، سلولیت ظاهر پوست را چروکیده میکند و روی آن، نواحی پُر از برآمدگی و فرورفتگی دیده میشود. سلولیت در نواحی بین زانو تا ران و کفل بسیار رایج است اما در نواحی دیگر مثل پستانها، زیر شکم و بالای بازو هم وجود دارد.
سلولیت یک وضعیت پزشکی جدی نیست و درمان آن نیز ضروری نیست. در حقیقت خیلی از پزشکان سلولیت را به عنوان یک پدیده طبیعی در نظر میگیرند. این نوع سلولیت که کمی سطح پوست را مثل پوست پرتقال میکند، با چشم غیر مسلح هم قابل رؤیت است. در واقع سلولیت بیماری نیست، فقط نوعی ناهنجاری در زیبایی بدن ایجاد میکند. بیشتر، زنان هستند که دچار این نوع سلولیت هورمونی میشود. سلولیت لایهای سطحی است که روی پوست قرار میگیرد. با حجم گرفتن سلولهای چربی (تجمع چربی)، احتباس آب (بر اثر گردش خون نامناسب و لمفاتیک) و فیبروز (تغییر فیبرهای کُلاژن) هم به آن اضافه میشود. بر اساس پدیدهٔ اصلی میتوان سلولیتها را به ۳ نوع مختلف تقسیم کرد: چربی (بر اثر ذخیرهٔ بیش از حد چربیها) فیبری (بر اثر اختلال در تولید کُلاژن) همراه با احتباس آب (بر اثر گردش خون نامناسب)
جنسیت: زنان به مراتب بیش از مردان مستعد ابتلاء به سلولیت هستند. شاید این بدان علت باشد که در زنان چربی بهطور طبیعی در نواحی پایینی بدن (بین زانو و ران، کفل و ران) توزیع شدهاند که نواحی رایج سلولیت هستند و قدرت ذخیرهٔ چربی در سلولهای چربی مناطق مذکور چند برابر دیگر سلولهای چربی است. استرس شیوه زندگی غیرفعال استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی تغییرات هورمونی در سنین مختلف زندگی زنان از قبیل بلوغ، بارداری، شیردهی و نیز یائسگی سن: با افزایش سن، سلولیت بیشتر میشود چرا که از الاستیسیتهٔ پوست کم میشود. وزن: افزایش وزن و چاقی میتواند سبب افزایش شانس ابتلاء به سلولیت شود. ژنتیک: این مشکل معمولاً خانوادگی است بنابراین ژنتیک نقش مهمی در پیشرفت سلولیت دارد.
در صورت داشتن رژیم غذایی صحیح و نیز فعالیت بدنی کافی، استفاده از دستگاههای با تکنولوژیهای جدید که توسط مراکز مجهز انجام میپذیرد، میتواند در اصلاح سلولیت مفید واقع گردد. وسایل، محصولات و کرمهای زیادی ادعای درمان سلولیت را دارند که تنها بخشی از آنها در کاهش سلولیت نقش دارند. اکثر برندهای معتبر آرایشی دنیا محصولات درمان سلولیت را تولید کردهاند که کارایی و اثربخشی آنها در آزمونهای متعدد مورد تأیید قرار گرفتهاست. همهٔ تکنیکهای درمانی، درمان قطعی سلولیت نبوده و بدون ورزش و تغذیه مناسب بی تأثیر خواهند بود. تحقیقات نشان داده است که ماساژ پوست مجاور ناحیه سلولیت با قدرت کافی و منظم، میتواند در تغییر سایز و نیز ظاهر فرد مبتلا به سلولیت مفید واقع شود. در استفاده از دستگاههای ماساژ دهنده مجدداً باید تأکید نمود که دو نکته اساسی نباید نادیده گرفته شود: اول آن که از دستگاههای استاندارد برای این موضوع استفاده نمایید. نکته دوم آن که این موضوع حتماً باید توسط افراد مجرب و آموزش دیده برای شما انجام پذیرد. البته باید توجه داشت که این دستگاهها در تغییر وزن مؤثر نیستند و برای نتایج بهتر درمانی، همراهی با یک رژیم غذایی مناسب و ورزش از ضروریات است
بر خلاف تصور خیلی از افراد که فکر میکنند فقط از چاقی موضعی یا سلولیت رنج میبرند واقعیت آن است که خیلی از آنان به افزایش وزن کلی بدن یا چاقی هم مبتلا میباشند؛ لذا چه در آنان که از چاقی کلی رنج میبرند یا فقط سلولیت مشکل آنان است کاهش وزن از طریق یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم یکی از بهترین روشهای درمانی خواهد بود. کاهش وزن و انجام تمرینات کششی در ماهیچههای پا و ران و کفل میتواند سبب اصلاح شکل خلل و فرجهای ظاهری پوست شود. البته لازم است ذکر شود که انجام ورزشهای کششی سنگین در کوتاه مدت تغییری آن چنانی را به دنبال نخواهد داشت علاوه بر آن که معمولاً با دردهای اسکلتی به ویژه در ناحیه کمر همراه خواهد بود. از طرف دیگر فواید کاهش وزن از طریق رژیم غذایی به تنهایی، بدون انجام فعالیت بدنی منظم نیز خیلی محدود است، هر چند که بعد از کاهش وزن، برجستگی سلولیت کمتر میشود ولی بهطور کامل محو نمیشود.
لیزر و فرکانسهای رادیویی: یکی از راههای درمانی ارئه شده، لیزر و استفاده از سیستم فرکانسهای رادیویی باشد. معمولاً گفته میشود که هر دوی این سیستمها سبب بهبود سلولیت بعد از دورههای درمانی ۲ بار در هفته میشود و نتایج تا ۶ ماه دوام دارد. اما این روشها در طی سالهای اخیر ارائه شده و معمولاً دارای استاندارد جهانی نبوده و فقط در بعضی از کشورها استفاده میگردند. لیپوساکشن: بعضی افراد جهت درمان سلولیت به لیپوساکشن متوسل میشوند. در طول لیپوساکشن، پزشک جراح یک تیوپ نازک را از طریق یک برش کوچک زیر پوست شما وارد میکند و بعد چربی را بیرون میکشد. گر چه لیپوساکشن اندام را متناسب میکند اما سلولیت را خارج نمیکند و میتواند ظاهر سلولیت را بدتر کند. اندرمولوژی یا ماساژ به همراه مکش: بعضی از درمانهای سلولیت بر این پایه است که ماساژ با قدرت به همراه مکش سبب افزایش جریان خون میشود و نفوذ عروق خونی را در تودههای کپسولی چربی امکانپذیر ساخته و بر این اساس باعث جابجایی سموم و کاهش حجم سلولیت میشود. در این روش منحصربهفرد که اندرمولوژی یا LPG نامیده میشود، از وسیلههای دستی استفاده میکنند که پوست را بین غلتک قرار میدهد. شما بعد از مدتی متوجه تغییرات کمی در پوست میشوید. آنچه در این روش مهم است آن که مانند رادیوفرکوئنسی و نیز لیزر ۲ بار درهفته در یک دورهٔ ۱۰ جلسهای باید انجام شود تا نتایج آن ظاهر گردد. اندرمولوژی یکی از روشهای جدید و پیشرفته در درمان سلولیت است که مزیت آن چنین است که اثربخشی آن مورد تأیید سازمان غذا و دارو آمریکا(FDA) قرار گرفتهاست. در این روش سیستم ماساژ با مکش ترکیب شدهاست و در واقع این روش نوعی از تکنیک ماساژ است. لازم است ذکر شود که اندرمولوژی در کنار دیگر روشهای درمانی از جمله اصلاح رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی، بسیار مفید واقع میشود. بهطور طبیعی پس از ۶ جلسه از شروع درمان، نتایج این فرایند مشاهده میشود و هر چه که این درمان را ادامه دهید متوجه بهبو زیادی در سلولیت تان خواهید شد. مزوتراپی: این روند شامل تزریق محلولی شامل ترکیبی از آمینوفیلین، هورمون، آنزیم، عصارههای گیاهی و ویتامین و مینرال زیر پوست است. این درمان میتواند عوارض ناخواسته زیادی داشته باشد که شامل عفونت و جوش و سطح ناهموار روی پوست میشود. کرمهای سلولیت: کرمها که شامل ترکیبات مختلفی از جمله ویتامینها، مینرالها، عصارههای گیاهی و آنتی اکسیدانها هستند، به عنوان درمانهای سلولیت مشخص شدهاند اما هیچ مطالعهای نشان نداده که کرمها سبب بهبودی گردند و در بعضی از موارد مواد موجود در این محصولات باعث جوش و واکنشهای پوستی میشود. اندرمولوژی: اندرمولوژی به عنوان یک استاندارد طلایی و یک روش سالم و مؤثر برای درمان سلولیت، چربیهای موضعی و چین و چروک پوست شناخته شدهاست. یک پدیده کاملاً طبیعی، بدون ضرر و غیر تهاجمی که نتایج عالی و قابل توجه و ماندگاری را به بار آورده است. وقتی سلولهای چربی نمیسوزند، سلولها، چربی مقاوم به ورزش و رژیم را ذخیره میکند و سطح پوست، نمای پرتقالی شکل پیدا میکند. درواقع سیستم رولینگ که با مکش ترکیب شدهاست درمان سلولیت را سبب میشود. این تحریک مکانیکی تکرار شونده متابولیسم سلولهای چربی را مجدداً فعال میسازد، تجمع سلولهای چربی شکسته میشود و در نتیجه سلولهای چربی حذف میشوند و بدن فرم بهتری پیدا میکند. بافت سلولیت صافتر میشود و ناهمواریهای پوست به میزان قابل توجهی کمتر میگردد و تبادلات مایعات لنف افزایش مییابد. اندرمولوژی به کمک سیستم LPG برای مدت حدوداً ۲۰ سال است که در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد و روزانه دهها هزار نفر از مردم در کل دنیا از منافع این شیوه پیشرفته بهرهمند میگردند. این دستگاه هوشمند با قابلیت تنظیم و تطبیق با هر نوع بافتی بوده و در قسمتهای مختلف بدن با دو مکانیسم لیفت ماساژ و لیپوماساژ نتایج فوقالعادهای به بار آورده است.
اگر چه هیچ راه قاطعی برای جلوگیری از ابتلاء به سلولیت وجود ندارد با این وجود توصیهٔ عمومی آن است که از افزایش وزن خودداری کنید چرا که زمینه بروز سلولیت در افراد چاق به مراتب بیشتر میباشد. جلوگیری از افزایش وزن با ترکیب تغذیه سالم و ورزش امکانپذیر خواهد بود. در انتخاب ورزش مناسب نیز باید ترکیب ورزشهای هوازی و مقاومتی مورد استفاده قرار گیرد. در انجام تمرینات ورزشی حرکات کششی گرچه ضروری است ولی حفظ استحکام و مطلوبیت بافت پوست بسیار دشوار است.
تمرین ۱:بالا بردن یک پا و کفل ۱) طاق باز روی زمین بخوابید، زانوی چپ خود را خم کرده و پای راست تان را صاف روی زمین بگذارید (پای راست شما باید در راستای ران چپ تان باشد). حالا سعی کنید شکم تان را تا حد امکان به سمت داخل فشار دهید و در همین وضعیت بمانید. ۲) ماهیچه سرین را فشرده کنید و باسن تان را آن قدر بالا بیاورید که بدن تان به شکل یک خط راست درآید (پای چپ تان باید تمام مدت بالا باشد). ۲ ثانیه مکث کنید و در همین حال شکم تان را فشرده نگه دارید. سپس به موقعیت اولیه برگردید و تمرین خود را تکرار کنید. در این تمرین، نیم تنه و باسن شما باید به عنوان یک عضله واحد در نظر گرفته شوند، تا قوس کمر شما از اول تا آخر ثابت بماند. به این ترتیب، تمرینی که انجام می دهید تنها ماهیچه سرین را شامل می شود و با همسترینگ و عضلات کمر درگیر نمی شود. تمرین ۲:حرکت انفجاری پایین تنه ۱) یک جفت دمبل بردارید و آنها را در راستای بازو در طرفین بدن نگه دارید. کف دست های خود را رو در روی یکدیگر قرار دهید. ۲) با پای راست خود یک قدم به عقب بردارید و بدن تان را خم کنید تا جایی که زانوی چپ تان به زاویه ۹۰ درجه برسد و زانوی راست تان به زمین برخورد کند. با ایجاد فشار، بدن تان را به وضعیت اولیه برگردانید. وقتی چند مرتبه این تمرین را تکرار کردید، کمی استراحت کرده و به سرعت تمرین فوق را با پای دیگر ادامه دهید. تمرین ۳:استپ آپ ۱) یک جفت دمبل بردارید و آنها را در راستای بازو در دو طرف بدن نگه دارید. مقابل یک نیمکت بایستید و پای چپ خود را محکم روی آن بگذارید. ۲) به پای خود فشار آورید تا جایی که از روی نیمکت بالا رفته و راست بایستید. پای راست تان را نزدیک نیمکت در هوا نگه دارید. سپس، بدن تان را به سمت عقب حرکت دهید تا جایی که پای راست تان به زمین برسد. وقتی تمرین تان تمام شد، همین مراحل را با پای دیگر ادامه دهید.
روغن کرچک در تولید کلاژن و الاستین موثر است. روغن کرچک به این دلیل در درمان سلولیت بسیار موثر است که دارای نفوذپذیری بالایی است و یک مرطوب کننده فوق العاده است. برای استفاده از روغن کرچک در درمان سلولیت، این روغن را به دمای بالاتر از دمای محیط (ولرم) رسانده و به مدت بیست دقیقه از آن برای ماساژ قسمت های موضعی که درگیر سلولیت است استفاده کنید. این قسمت ها را به خوبی ماساژ دهید و صبر کنید به مدت یک ساعت روی موضع سلولیت بماند. ا بعد به حمام رفته و با آب ولرم شستشو دهید. همزمان می توانید از روش استفاده از کیسه یا برس خشک روی موضع سلولیت در حمام که در مقالات قبل توضیح داده شد استفاده کنید. این کار را تکرار کنید و همزمان از عصاره لیمو، گریپ فروت و سنبل همراه با روغن کرچک بر روی قسمت های سلولیت استفاده کنید.
گوجه فرنگی حاوی لیکوپن است و به جلوگیری از تجمع چربی و جلوگیری تجزیه کلاژن که در سلولیت بسیار مهم است، کمک بسزایی خواهد کرد. یک قاشق غذاخوری آب لیموترش تازه را با دو عدد گوجه فرنگی له شده مخلوط کنید. به مدت پانزده دقیقه از این ترکیب برای ماساژ قسمت های سلولیت استفاده کنید. بعد از آن از حمام برای شستشو استفاده کنید. به مرور اثر آن را در درمان سلولیت در نواحی مختلف خواهید دید.
منبع : jesarat
همه چیز درباره آشنایی با محل و اهدای سلول بنیادی بند ناف در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید سلول بنیادی مادر تمام سلولها است و توانایی تبدیل به تمام سلولهای بدن را دارد. این سلولها توانایی خود نوسازی (Self Renewing) و تمایز (Differentiating) به انواع سلولها از جمله سلولهای خونی، قلبی، عصبی و غضروفی را دارند. هم چنین در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت موثر بوده و میتوانند به درون بافتهای آسیب دیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زدهشوند و جایگزین سلولهای آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.
سلول های بنیادی، سلول هایی با توانایی تقسیم بالا است که هنوز تقسیم نشدهاند. یاختههای حاصل از تقسیم بُنیاختهها (از راه رشتمان) یاخته بنیادی بیشتری میسازند و میتوانند به انواع مختلف یاختههای دیگر دگرگونی و تمایز یابند و ممکن است در مسیر تمایز، برخی مانند یاختههای عصبی، قابلیت تقسیم شدن را از دست بدهند. یاختههای بنیادی در جانداران چند یاختهای یافت میشوند. در پستانداران دو نوع گسترده از یاختههای بنیادی وجود دارد: یاختههای بنیادی جنینی، که از تودهٔ یاختهای داخلی بلاستوسیست جدا هستند، و یاختههای بنیادی بالغ، که در بافتهای مختلف یافت میشوند. در موجودات بالغ، یاختههای بنیادی و نیایاختهها به عنوان یک سیستم تعمیر برای بدن و بازسازی بافتهای بالغ عمل میکنند. از بُنیاختهها میتوان در تولید یاختهها و نهایتاً بافتهای مختلف نیز استفاده کرد. امروزه استفاده از این یاختهها جهت ترمیم بافتهای آسیبدیده در حال گسترش است. یاختههای بنیادی را بر اساس میزان توانایی آنها در تولید بافتهای مختلف، به «همه(تمام) توان» (totipotent)، «پر توان» (pluripotent)، «چند توان» (multipotent) و «تک توان» (unipotent) تقسیم میکنند. تکنولوژی یاختههای بنیادی علاوه بر استفاده از این یاختهها جهت درمان بیماریها و ترمیم و نوسازی بافتها، اخیراً روی تولید این یاختهها نیز متمرکز شدهاست. نوبل پزشکی سال ۲۰۱۲ به خاطر کشف روشی برای بازسازی یاختههای بنیادی از یاختههای تمایز یافته، مشترکاً به دکتر جان بی. گوردون (John B. Gurdon) و شینیا یاماناکا (Shinya Yamanaka) اعطا شد. منابع اصلی یاختههای بنیادی شامل: مغز استخوان، بند ناف، پالپ دندان، بعضی بافتهای چربی و جفت هستند. در این مطلب از سایت جسارت در مورد کاربرد انواع سلول بنیادی بند ناف در ایران چیست صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
سلول های بنیادی را میتوان بر اساس توانایی تمایز و تبدیل آنها به یاختههای دیگر به چهار دستهٔ یاختهٔ بنیادی تمامتوان، پرتوان، چندتوان و تکتوان تقسیم کرد: «همه(تمام)توان» یا totipotent: به سلول تخمک و سلولهای جنین در مرحله ۴ سلولی و ۸ سلولی گفته میشود که میتوانند تمام بافتهای بدن و همچنین پردههای آمنیون (درون شامه) و کوریون (برون شامه) و جفت را ایجاد کنند. این یاختهها را میتوان از جنینهای چهار یا پنج روزه حاصل از تخمکهایی که با روشهای آزمایشگاهی لقاح داده میشوند به دست آورد و در محیطهای کشت اختصاصی رشد داد. از این رو، یاختههای تمام توان به یاختههای بنیادی جنینی هم معروف هستند. «پرتوان» یا pluripotent: به سلولهایی گفته میشود که میتوانند سلولهای چندین بافت را تولید کنند. از جمله سلولهای لایه اکتودرم، مزودرم و اندودرم که به ترتیب مربوط به لایههای خارجی، میانی و داخلی جنین هستند. یاختههای بنیادی اکتودرمی، پیش ساز سلولهای پوست و سلولهای دستگاه عصبی هستند. یاختههای مزودرمی پیش ساز بافتهای عصبی، ماهیچهای، چربی، همبند، خون، سلولهای لولههای کلیوی و … هستند. یاختههای اندودرمی پیش ساز سلولهای لوزالمعده، تیروئید و سلولهای ریوی هستند. در افراد بزرگسال هم، نوعی از یاختههای بنیادی پر توان که منشأ مزودرمی دارند، در پالپ دندان و بعضی بافتهای چربی یافت میشوند. نوعی از این یاختهها (یاختههای بنیادی خون ساز جنینی) را میتوان از خون باقیمانده در بند ناف، پس از تولد نوزاد به دست آورد. ویژگی مهم این یاختهها نابالغ بودن لنفوسیتهای آن است. از این رو میتوان با پیوند زدن آنها به مغز استخوان افراد بیمار علاوه بر تأمین سلولهای خونی جدید برای آنها، انتظار موفقیت بالایی از عمل پیوند داشت. از آن جا که یاختههای بنیادی خون ساز جنینی «پرتوان» هستند و قابلیت تمایز به تمام بافتهای بدن را دارند؛ به دست آوردن آنها از بند ناف افق جدیدی برای درمان بسیاری از بیماریها در آینده نه چندان دور ترسیم میکند. «چندتوان» یا multipotent: یک رده پایینتر از سلولهای پر توان محسوب میشوند و میتوانند سلولهای مختلف یک بافت معین را تولید کنند. مانند سلولهای بنیادی مغز استخوان که قادر به تولید انواع سلولهای مختلف بافت خونی، شامل سلولهای قرمز، سفید، لنفوسیتها و پلاکتها هستند. یاختههای بنیادی موجود در بافتهای مختلف (عصبی، پوست و …) افراد بزرگسال، در این دسته قرار میگیرند. «تکتوان» یا unipotent: به سلولهایی گفته میشود که فقط توانایی تولید یک سلول متمایز را دارند. مانند لنفوسیتهای B که تنها قابلیت تولید پلاسموسیتها را دارند.
یاختههای بنیادی جنینی که در انگلیسی به آن embryonic stem cells می گویند سلولهای بنیادی پرتوانی هستند که از تودهٔ سلولی درونی جنین در مرحلهٔ بلاستوسیت به دست میآیند. این سلولها میتوانند به تمام ردههای سلولی تبدیل شوند.
جنین ۳ تا ۵ روزه را بلاستوسیست مینامند. یک بلاستوسیست تودهای متشکل از ۱۰۰ یاخته یا بیشتر است. یاختههای بنیادی، یاختههای درونی بلاستوسیست هستند که در نهایت به هر یاخته، بافت و اندام درون بدن تبدیل میشوند. رشد یاختههای بنیادی در محیط آزمایشگاه را اصطلاحاً کشت یاختهای مینامند. در واقع جدا کردن یاختههای بنیادی جنینی از طریق انتقال سطح داخلی بلاستوسیست به یک ظرف کشت آزمایشگاهی پلاستیکی که شامل یک بستر تغذیهای به نام محیط کشت میباشد انجام میگیرد. تقسیم و ازدیاد یاختهها بر روی سطح این ظرف انجام میگیرد. سطح داخلی این ظرف معمولاً به وسیله یاختههای پوست جنین موش پوشیده شدهاست. این یاختهها قادر به تقسیم شدن نیستند. به این لایه پوشانندهٔ یاختهای در اصطلاح لایه تغذیهای (به انگلیسی: feeder layer) گفته میشود. دلیل استفاده از این یاختهها فراهم آوردن یک سطح طبیعی به منظور چسپیدن یاختههای بنیادی به آن و عدم جداشدنشان است. در ضمن یاختههای این لایه مواد مغذی را به داخل محیط کشت رها میکنند. پس از چند روز یاختههای کشت داده شده شروع به رشد و تقسیم شدن در این محیط میکنند. هنگامی که این عمل انجام گرفت یاختههای کشت داده شده که زیاد شدهاند را از این محیط برداشته و به محیطهای تازهٔ کشت منتقل میکنند. روند کشت مجدد یاختهها بارها و بارها به مدت چند ماه تکرار میشود. بعد از ۶ ماه یا بیشتر ۳۰ یاختهٔ اولیه تبدیل به هزاران میلیون یاختهٔ بنیادی جنینی میشوند. یاختههایی را که در این دوره ۶ ماه و در این محیط کشت مخصوص تقسیم شده و در عین حال تماییز نیابند را پرتوان (pluripoten) مینامند. اخیراً راه حلهایی جهت کاهش مدت زمان تولید یاختههای بنیادی ارائه شدهاست.
یاختههای بنیادی بزرگسال (به انگلیسی Adult Stem Cells) یا سلولهای بنیادی سوماتیک (به انگلیسی Somatic Stem Cells) سلولهای بنیادیای هستند که پس از مراحل رشد جنین و در سرتاسر طول عمر در بافتهای مختلف بدن حضور دارند و با تقسیم و تمایز سلولهای مرده را جایگزین و بافتهای آسیبدیده را ترمیم میکنند. اغلب سلولهای بنیادی بزرگسال چندتوان یا تکتوان هستند. یاختههای بنیادی خونساز، یاختههای بنیادی عصبی و یاختههای بنیادی مزانشیمی مثالهایی از یاختههای بنیادی بزرگسال هستند.
سلول بنیادی مادر تمام سلولها است و توانایی تبدیل به تمام سلولهای بدن را دارد. این سلولها توانایی خود نوسازی (Self Renewing) و تمایز (Differentiating) به انواع سلولها از جمله سلولهای خونی، قلبی، عصبی و غضروفی را دارند. هم چنین در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت موثر بوده و میتوانند به درون بافتهای آسیب دیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زدهشوند و جایگزین سلولهای آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند. به دلیل توانایی منحصر به فرد سلولهای بنیادی، این سلولها امروزه از مباحث جذاب در زیست شناسی و علوم درمانی است. هم چنین تحقیقات در این زمینه دانش ما را درباره چگونگی رشد و تکوین یک اندام از یک سلول منفرد افزایش داده و مهم تر آنکه به فهم مکانیزم جایگزینی سلولهای سالم با سلولهای آسیب دیده کمک کرده است.
از توده سلولی داخلی جنین ۱۶-۱۴ روزه گرفته میشود و قادر است تمام سلولها و بافتهای یک فرد کامل را بسازد.
به سلولهایی که پس از تولد از بافتهای مختلف فرد بالغ جدا میشوند، گفته میشود. سلولهای بنیادی خون ساز مستقر در مغز استخوان، مغز، کبد و سایر بافتها از این دسته هستند که قدرت تمایز به برخی از بافتها را دارند.
از بندناف استخراج شده و همانند سلولهای بنیادی خون ساز مغز استخوان هستند.
سلولهای بنیادی خونساز که در مغز استخوان همه ما جا خوش کردهاند، امید آخر برخی بیماران هستند؛ امیدی که بیچشمداشت برای بیماران حواله میشوند. در کشورمان، مرکز پذیرهنویسی سلولهای بنیادی خونساز در سازمان انتقال خون از مهر ماه ۸۸ کارش را آغاز کرد تا بتواند با کمک مردمی که به صورت داوطلبانه به اهدای سلولهای بنیادی اقدام میکنند، جان بیماران را نجات دهد. این مرکز که در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰۰عضو دارد، امید آخر بسیاری از بیماران است. دکتر آناهیتا حیدری، مدیر مرکز پذیرهنویسی سلولهای بنیادی خونساز، در گفتوگو با ایسنا، به فعالیت سازمان انتقال خون بر روی سلولهای بنیادی خونساز اشاره و اظهار میکند: بحث سلولهای بنیادی خونساز از سال ۸۸ به طور رسمی در ایران استارت خورد و بیمارستان شریعتی در این زمینه آغاز به کار کرد. سازمان انتقال خون هم اقداماتش در حوزه سلولهای بنیادی را از مهر ماه سال ۸۹ به طور رسمی آغاز کرد.
حیدری با بیان اینکه اهدای سلولهای بنیادی در سازمان انتقال خون به تدریج گسترش یافت، میگوید: به طوریکه اکنون ۲۰ پایگاه اهدای سلولهای بنیادی سازمان انتقال خون در کشور فعالند و هدفگیری ما این است که این تعداد را تا پایان سال ۹۶ به ۳۱ پایگاه برسانیم تا در همه استانها مرکز پذیرهنویسی سلولهای بنیادی را داشته باشیم و بتوانیم به بیماران نیازمند این خدمت، کمک کنیم.
سلول بنیادی چیست؟ حیدری با بیان اینکه مغز استخوان انسان مرتبا سلولهای خونساز ایجاد میکند و سلولهای بنیادی خونساز در بدن هر شخص، مسوول ساختن اجزای خون او هستند، میگوید: در بیماریهای خونی، اجزای خون دچار مشکل میشوند، اما اگر سلولهای بنیادی سالم باشند، اجزای خون را میسازند. در صورتیکه فرد بیمار شده و تولید سلولهای بنیادیاش با مشکل مواجه شود، بیماریهای خونی در فرد بروز پیدا میکند. وی ادامه میدهد: از طرفی کار مرکز مغز استخوان بدن، تولید سلول بنیادی است. حالا اگر این مرکز درست کار نکند، تولید سلولهای خونی دچار مشکل میشود. در این شرایط ما سلولهای بنیادی سالم را از یک فرد میگیریم و در فردی که با او تشابه ژنتیکی دارد، تزریق میکنیم. البته وقتی فردی سلولهای بنیادی خود را اهدا میکند، حتما دوباره سلولهای بنیادی در بدنش ایجاد میشود و دلیل آزمایشهای ما بررسی همین موضوعات است.
سلولهای بنیادی برای چه بیماریهایی کاربرد دارد؟ مدیر مرکز پذیرهنویسی سلولهای بنیادی خونساز میگوید: باید توجه کرد که از سلولهای بنیادی خونساز برای درمان افرادی که دچار بدخیمیهای خونی یا بیماریهایی چون تالاسمی، سرطانهای خونی و… هستند، استفاده میکنند تا بیماری که سلول خونی بدنش دچار مشکل شده، سلامت خود را بازیابد. حیدری با بیان اینکه انجام پیوند در سلولهای بنیادی خونساز به دو صورت انجام میشود، میگوید: یک نوع آن پیوند از طریق مغز استخوان و نوع دیگر هم پیوند سلول بنیادی از طریق خون محیطی است. بنابر دلایلی، آنچه که اخیرا انتقال خون روی آن متمرکز شده، پیوند سلولهای بنیادی خونساز از طریق خون محیطی است. یعنی در حال حاضر سازمان انتقال خون سعی میکند که اهداکنندگان متعددی را جذب کرده و بعد از انجام آزمایش سازگاری ژنتیکی و بافتی روی اهداکننده و بیماران نیازمند پیوند سلول بنیادی، نتایجمان را وارد سیستممان میکنیم. حال اگر بیماری با یکی از اهداکنندگان سازگاری ژنتیکی و بافتی داشت، این فرد برای پیوند آماده میشود. اگر بیماری با یکی از اهداکنندگان سازگاری ژنتیکی و بافتی داشت، این فرد برای پیوند آماده میشود.
منبع : jesarat
علائم و درمان خانگی بیماری مخملک در کودکان و بزرگسالان در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
یک متخصص بیماریهای کودکان در همدان مخملک را یک نوع بیماری عفونی معرفی کرد که باید جدی گرفته شود.دکتر محمدصادق صبا، با بیان اینکه مخملک یک بیماری عفونی است که در کودکان و نوجوانان زیر ۱۵ سال شایع است، افزود: عامل بروز این بیماری میکروب استرپتوکوک است که از راه گلو یا پوست وارد بدن کودک شده و علائمی را ایجاد میکند.
مخملک یک بیماری است عفونی و مسری که در دوره کودکی (بین ۳ تا ۷ سالگی) (سن کودکستانی) و در فصول سرما بیشتر دیده میشود. عامل این بیماری استرپتوکوک بتا همولیتیک A میباشد و این بیماری در بزرگسالی دیده نمی شود.در این مطلب از سایت جسارت در مورد درمان و علائم و نشانه های بیماری مخملک در کودکان چیست صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
در قرن ۱۹ بیماریهایی نظیر: تب مخملک، سرخک، سرخجه، زرد زخم، بیماری پنجم، تب زرد و آبله مرغان در کودکان همراه با تب و ظهور جوش شایع شد و کم کم در سراسر دنیا شایع شد. سوء تغذیه در دوران کودکی و در زمان بارداری، جزو عوامل خطر برای این بیماری بود. کاهش گونههای باکتری که تولید مخملک میکردند و استفاده از آنتیبیوتیکها و مقاومت بیشتر مردم در برابر این باکتری، باعث شد که این بیماری کمتر شود.
عامل بیماری مخملک یک نوع باکتری استرپتوکوکی است می تواند سبب گلو درد چرکی و عفونت پوست نیز بشود. این باکتری در گلوی فرد سبب عفونت می شود و با آزاد کردن نوعی سم یا توکسین، موجب پیدایش واکنش پوستی و بروز بثوراتی روی پوست می شود. اگر کودک شما دچار مخملک شده باشد، احتمالا آن را از کودک بیماری گرفته است. عامل بیماری می تواند از طریق تنفس هوای آلوده، استفاده مشترک از اسباب بازی، ظروف غذا و یا سایر وسایل مانند حوله که توسط فرد بیمار آلوده شده است، انتشار یابد.
باکتری استرپتوکوک در گلوی فرد تجمع و تکثیر مییابد و با ترشح نوعی سم یا اگزوتوکسین موجب پیدایش واکنش پوستی و بروز ضایعاتی روی پوست بدن میشود
انتقال بیمارِی بین کودکان دارای تماس نزدیک رخ میدهد و بعبارتی این بیماری مسری است. عامل بیماری بیشتر از طریق تنفس هوای آلوده و همچنین استفاده از وسایل مشترک آلوده مانند اسباب بازی و ظروف غذا انتقال مییابد. بیماری از یک روز قبل از بروز علایم بالینی تا پایان بیماری قابل انتقال است ولی هر قدر از شروع بیماری بگذرد خطر سرایت آن کاهش مییابد. در صورت عدم درمان در ۴ هفته اول بیماری قابل سرایت میباشد ولی با درمان مناسب، بیماری در عرض دو روز بهبود و سرایت آن متوقف میگردد. ابتلا به مخملک ایمنی نسبی ایجاد میکند.
علایم مخملک معمولاً با سوزش و درد گلو، تب ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر شروع میشود. در ابتدای بیماری، روی زبان کودک بیمار پوشش سفید یا زرد کم رنگ پیدا میشود که مدتی بعد ممکن است به رنگ قرمز درآید. برجستگیها و پرزهای زبان ممکن است بزرگتر از حالت طبیعی شوند که در این حالت زبان به شکل توت فرنگی در میآید و این علامت مهم در مخملک به «زبان توت فرنگی» موسوم است. لوزههای کودک نیز ممکن است باردار شده و قرمز و متورم به نظر برسد. صورت بیمار قرمز و برافروخته میشود در حالیکه اطراف دهان او بیرنگ و سفید است. سایر علائم عمومی در این بیماری لرز، درد، کاهش اشتها، متورم شدن غدد لنفاوی، بیقراری و ناخوشی، تهوع و استفراغ میباشد. ضایعات پوستی معمولاً روز دوم بیماری ظاهر میشود و حدود ۲ تا ۵ روز طول میکشد تا از بین برود. بثورات به شکل لکههای کوچک برجسته (راش) است که از ناحیه زیر بغل، گردن، پشت گوش و سینه شروع میشود و سپس سر تا سر بدن را فرا میگیرد. معمولاً خارش دار است. گاهی این بثورات یا راشها در ساعد، قسمت داخلی آرنج و کشاله ران به شکل خطوط در میآیند که به آن Pastia lines میگویند. در هفته دوم بیماری همراه با ناپدید شدن بثورات، پوست کودک بخصوص در ناحیه دستها، پاها و کشاله ران شروع به پوسته ریزی میکند. (مرحله پوسته ریزی) ابتلا به مخملک در کودکان شیرخوار نادر است. در صورت عدم درمان عوارض کلیوی، گوشی، چرکی و قلبی محتمل است. اشکال خفیف مخملک گاهی باعث اشتباه در تشخیص میشود، البته در این حالت خطر سرایت آن زیادتر است زیرا بیمار درمان نمیشود. بثورات پوستی مخملک به خودی خود مسری و واگیردار نیستند اما استرپتوکوک موجود در حلق میتواند انتشار یابد و به فرد دیگری منتقل شود. ۲۴ ساعت بعد از دریافت اولین دوزآنتی بیوتیک بیماری دیگر مسری نیست. اگر سایر اعضای خانواده دچار سوزش گلو شدند باید از نظر ابتلا به مخملک معاینه شوند حتی اگر ضایعات پوستی نداشته باشند.
تشخیص بیماری مخملک کلینیکی است ولی از نظر آزمایشگاهی لکوسیتوز، افزایش ESR، افزایش تیتر آنتی استرپتولیزین A دیده میشود. همچنین میتوان از حلق بیمار نمونهگیری شده و برای کشت فرستاده شود. برای نمونهگیری از سواپ (یک چوب مخصوص و نازک که سر آن مقداری پنبه قرار داده شده) استفاده میشود. در صورت درمان، بهبودی سریع خواهد بود، اگر چه راشها ممکن است برای چندین روز باقی بماند. چندین هفته نیز ممکن است طول بکشد تا تورم لوزهها و غدد لنفاوی به شکل عادی برگردد. درمان با آنتیبیوتیکها از جمله پنی سیلین میباشد. در موارد حساسیت به پنی سیلین میتوان از اریترومایسین استفاده کرد.
در صورت شک به مخملک یا هر نوع عفونت استرپتوکوکی دیگر، بهتر است برای قطعی شدن تشخیص از حلق بیمار نمونه گیری شده و برای کشت فرستاده شود. برای نمونه گیری از یک چوب مخصوص و نازک که سر آن مقداری پنبه قرار داده شده به نام سواپ استفاده می شود. بوسیله سواپ مقداری از ترشحات حلق کودک برداشته می شود و در محل خاصی کشت داده می شود. برای راحت بودن کودک بهتر است از انواع سواپ های بی درد استفاده شود. در صورت درمان، بهبودی سریع خواهد بود، اگر چه راش ها ممکن است برای چندین روز باقی بماند. از طرفی چندین هفته نیز ممکن است طول بکشد تا تورم لوزه ها و غدد لنفاوی به شکل عادی برگردد. اگر هر نوع عفونت استرپتوککی بدون درمان بماند، ممکن است عوارض جدی مانند آبسه لوزه ها را در پی داشته باشد.همچنین ممکن است منجر به بروز تب روماتیسمی و عوارض متعاقب آن، مانند برخی مشکلات قلبی شود که از عوارض دیررس مخملک بدون درمان است. بنابراین اگر کودک شما به مخملک مبتلا شده است، باید مطمئن شوید که او آنتی بیوتیک مناسب را به مقدار کافی و تا زمانی که پزشک تجویز کرده است دریافت می کند، تنها در این صورت است که می توانید مطمئن شوید که بیماری عود نمی کند. ممکن است فردی چندین بار به انوع عفونت با استرپتوکوک دچار شود، اما ابتلا به مخملک بیشتر از یکبار غیر معمول است.
عوارض بیماری مخملک میتواند شامل: عفونت، تب روماتیسمی، مشکلات استخوانی یا مفصلی مثل آرتریت و استئومیلیت، آبسه، ورم غدد، اختلال در کار کلیه، هپاتیت، پنومونی و یا گسترش عفونت به مناطق دیگر باشد. عفونت(sepsis) وقتی رخ میدهد که باکتری وارد خون شود که یک بیماری جدی است و میتواند بیمار را به شوک وارد کند. اگر باکتری به بافت حمله کند، آبسه و یا چرک در پشت گلو یا اطراف لوزهها یافت میشود. همچنین ممکن است منجر به سینوسی شدن و عفونی شدن گوش (اوتیت مدیا) شود. خیلی کم ممکن است باکتری بر سیستم عصبی مرکزی اثر بگذارد و منجر به بیماری مننژیت شود.
باکتری در اثر تماس و ترشحات فرد بیمار به افراد سالم منتقل میشود. این بیماران باید: وقتی سرفه میکنند، جلوی دهانشان را بگیرند. دستان خود را مرتب شستشو دهند. بشقاب، قاشق، چنگال و لیوان مخصوص به خود را داشته باشند. زخمها را تمیز و خشک کنند، تا ابتلای به عفونت را کم کنند. به طور کلی، ۲۴ ساعت بعد از اتمام درمان آنتی بیوتیک، دیگر این بیماری مسری نیست. پس تا قبل از این زمان، باید از سر کار رفتن و مدرسه رفتن خودداری کنند.
تب اسکارلت یا مخملک چیست؟ تب اسکارلت (مخملک) نوعی عفونت است که توسط باکتری استرپتوکوک گروهA ایجاد میشود. اگر فرزندتان به مخملک مبتلا شده، باید التهاب گلو، گلودرد و تب داشته باشد. مخملک یک بیماری نادر است، اما شیوع آن رو به افزایش است. در سال۲۰۱۴ بیش از ۱۴هزار کودک در انگلستان به این بیماری مبتلا شدند. تعداد موارد ابتلا به این بیماری در سال۲۰۱۵ دوبرابر بیش از موارد مشابه در سال۲۰۱۴ بوده است. احتمال ابتلا به مخملک در سنین ۲ تا ۸سالگی بیشتر است. از آنجا که این بیماری بیشتر بر کودکان اثر میگذارد، آشنایی با علائم مربوطه اهمیت بیشتری یافته است.
چطور میتوانم به بهبود فرزندم کمک کنم؟ علاوه بر آنتیبیوتیکهایی که دکتر تجویز کرده، میتوانید از روشهای دیگری برای راحتی بیشتر فرزندتان کمک بگیرید. اگر فرزندتان اشتها ندارد، حداقل مطمئن شوید که مایعات زیاد بنوشد. به فرزند خود توصیه کنید که تا حد امکان در اتاقی با دمای متعادل استراحت کند. همچنین میتوانید از پاراستامول یا ایبوپروفن برای پایین آوردن درجه حرارت بدن و رفع درد و ناراحتی کودک استفاده کنید. دوز روی بستهبندی را چک کنید و همیشه دارو را در دوز مناسب به کودک بدهید. وقتی کودک مصرف آنتیبیوتیکها را آغاز میکند، تب بهتدریج کاهش مییابد و باید در عرض ۲۴ساعت برطرف شود؛ سایر علائم بیماری در عرض یک هفته برطرف خواهند شد. مطمئن شوید که فرزندتان دوره درمانی خود را به اتمام برساند تا عفونت بهطور کامل برطرف شود.
مخملک چطور گسترش مییابد؟ مخملک یک بیماری شدیدا مسری است و توسط باکتری از فرد آلوده به دیگران منتقل میشود. این باکتریها از طرق زیر به کودکان منتقل میشوند: – قطرات معلق در هوا بهدنبال عطسه، سرفه یا تنفس – غذای آلوده – تماس با پوست آلوده یا بزاق فرد مبتلا به مخملک – استفاده از لیوان آب، بشقاب، ظروف و سایر لوازم فرد آلوده به بیماری و بهدنبال آن، دست زدن به دهان، بینی و چشم خود
تب مخملک اساساً به گلودرد استرپتوکوکی گفته میشود که با خارش و راش پوستی همراه است. این عارضه در ابتدا به صورت یک عفونت در بخش فوقانی دستگاه تنفس توسط باکتری استرپتوکوک تیپ A شروع میشد، این باکتری باعث گلودرد استرپتوکوکی و برخی از انواع عفونتهای پوستی نیز میشود. این باکتریها سپس یک سم از خود آزاد میکنند که باعث ایجاد راش پوستی میشود. اگر کودک شما به تب مخملک مبتلا است، احتمالاً او گلودرد استرپتوکوکی را از یک کودک دیگر گرفته است؛ از طریق قطرات تنفسی آلوده، استفادهی مشترک از لیوان و قاشق و چنگال و یا دست زدن به اشیایی که کودک آلوده از آنها استفاده کرده است مانند حوله یا یک اسباب بازی. ابتلا به مخملک از طریق عفونتهای پوستی استرپتوکوکی مانند زرد زخم نیز ممکن، ولی نادر است. در این موارد احتمالاً کودک شما به گلودرد مبتلا نخواهد شد.
راش پوستی قابل توجه ترین علامت تب مخملک است. این علامت در ابتدا همانند یک آفتاب سوختگی شدید به نظر میرسد که ناهمواریهایی را در سطح پوست ایجاد کرده و ممکن است خارش نیز ایجاد کند. معمولاً این راش در ابتدا بر روی گردن و صورت ایجاد شده و در اکثر موارد دور دهان را درگیر نکرده و این ناحیه سالم و طبیعی باقی میماند. سپس به سینه و کمر منتشر شده و بعدازآن هم دیگر نقاط بدن را درگیر میکند. در چینها و شکافهای بدن بهخصوص زیر بغل و آرنج، راش رگههای قرمزی را ایجاد میکند. نقاطی که درگیر راش شدهاند معمولاً به هنگام قرار گرفتن تحت فشار سفید میشوند. در روز ششم، معمولاً راش از بین میرود ولی نقاط درگیر شدهی بدن شروع به پوست انداختن میکنند. غیر از راش پوستی، معمولاً علائم دیگری نیز وجود دارند که به تشخیص تب مخملک کمک میکنند از جمله گلودرد و قرمز شدن گلو، تب بالا و ورم غدد لنفاوی در گردن. ممکن است لوزهها و عقب گلو را لایهای سفیدرنگ بپوشاند و یا این نواحی قرمز و متورم شوند و سپس روی آنها نقطههای چرکی به رنگ سفید مایل به زرد به وجود آیند (زبان توتفرنگی). در مراحل اولیهی عفونت ممکن است لایهای سفید یا زردرنگ روی زبان را بپوشاند. همچنین ممکن است کودک مبتلا به تب مخملک دچار تب و لرز، بدن درد، حالت تهوع و استفراغ و بیاشتهایی شود. زمانی که تب مخملک به دلیل عفونت گلو رخ میدهد، معمولاً در عرض ۳ تا ۵ روز، تب متوقف میشود و پس از آن نیز به زودی درد گلو فروکش میکند. راش ناشی از مخملک معمولاً در روز ششم پس از شروع علائم گلودرد از بین میرود ولی نواحی درگیر شدهی بدن ممکن است شروع به پوست انداختن بکنند. این پوست انداختن ممکن است تا ۱۰ روز زمان ببرد.
منبع : jesarat
هزینه و تعداد جلسات و عوارض پرتو درمانی تومور مغزی چیست در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید پرتودرمانی استفاده از اشعه یا پرتوهای دارای انرژی زیاد برای از بین بردن سلولهای بیمار یا مشکوک است.سلولهای سالم نیز تحت تأثیر این اشعه ها قرارمی گیرند اما حساسیت سلولهای بیمار به اثرات مخرب آن بیشتر است.
همانگونه که احتمالا شنیده اید پرتو درمانی روشی برای درمان سرطان است که در آن برای نابودی و جلوگیری از انتشار سلولهای سرطانی، از دز بالای پرتو استفاده میکنند. از دز پایین اشعه با عنوان اشعه x برای دیدن درون بدن و تصویربرداری استفاده میکنند؛ مانند تصویر گرفته شده با اشعه x از دندان یا استخوانهای شکسته. استفاده از اشعه در درمانسرطان بسیار شبیه به همان روش است با این تفاوت که اشعه را با دز بالاتری استفاده میکنند.
پرتودرمانی یا رادیوتراپی که در انگلیسی به آن radiotherapy می گویند یکی از مهمترین شاخههای فیزیک پزشکی است. پرتودرمانی به درمان بیماری با استفاده از پرتوهای نافذ مانند پرتوهای ایکس و آلفا و بتا و گاما که یا از دستگاه تابیده میشوند یا از داروهای حاوی مواد نشاندار شده ساطع میشوند گویند. پرتو درمانی استفاده از پرتوهای یونساز برای از بین بردن یا کوچک کردن بافتهای سرطانی است. در این روش در اثر آسیب DNA، سلولهای ناحیه درمان (بافت هدف) تخریب و ادامه رشد و تقسیم غیرممکن میشود. اگرچه پرتو علاوه بر سلولهای سرطانی به سلولهای سالم نیز آسیب میرساند ولی اکثر سلولهای سالم بهبودی خود را دوباره بدست میآورند. هدف از پرتو درمانی از بین بردن حداکثر سلولهای سرطانی با حداقل آسیب به بافتهای سالم است.
کاربرد اصلی پرتو درمانی در معالجه یا تقلیل امراض سرطانی میباشد و کاربرد زیادی در جاهای دیگر ندارد. دیگر کاربردهای پرتودرمانی: از بین بردن سلولهای سرطانی و ضایعات ارگانهای مختلف، بازتوانی و بهبود اعضای بدن بیمار (همچون کبد کلیه پروستات)، پیشگیری گسترش ضایعات اعضا و کاهش علائم بیماری (همانند درد). دستگاهها و ابزارهای مختلف و گوناگونی برای درمان و توانبخشی بیمار توسط مهندسان پزشک ساخته و در اختیار پزشکان قرار گرفتهاست. یکی از این دستگاههای مهم و پرکاربرد رادیوتراپی یا پرتودرمانی میباشد. به بیانی دیگر پرتودرمانی، استفاده از اشعه پر انرژی (معمولاً اشعه X) به منظور از بین بردن سلولهای سرطانی و ضایعات ارگانهای مختلف میباشد. بهطور کلی رادیوتراپی را به ۳ قسمت رادیوتراپی خارجی، رادیوتراپی داخلی (براکی تراپی) و رادیوتراپی سیستمیک تقسیم میکنند. سلولهای سرطانی در مقایسه با سلولهای سالم به رادیو تراپی حساسیت بیشتری نشان میدهند و در نتیجه تعداد بیشتری از آنها از بین خواهند رفت البته رادیو تراپی بر سلولهای سالم ناحیه درمان نیز تأثیر میگذارد اما آنها بر خلاف سلولهای سرطانی معمولاً بهبود یافته یا به سرعت خود را ترمیم میکنند. رادیوتراپی همچنان برای پیشگیری گسترش ضایعات اعضا و برای کاهش علائم بیماری (همانند درد) نیز به کار برده میشود. اصولاً در این دستگاهها برای شناسایی و مکان یابی تومور و بافت مورد نظر برای دریافت پرتو از انواع مختلف پرتونگاری استفاده میگردد که شاید بتوان مرسومترین آنها را پرتونگاری مقطعی تخمینی (CT)، تصاویر رزونانس مغناطیسی (MRI) و اخیراً پرتونگاری مقطعی نشر پوزیترون (PET) معرفی نمود. حال پس از شناسایی موقعیت بافت مورد نظر بایستی مرحله شبیهسازی را شروع نمود که بر اساس آن آناتومی بیمار برنامهریزی میشود. استفاده از پرتو در درمان سرطان یک فرایند پیچیدهاست که در بر گیرنده متخصصان آموزش دیده و تعداد زیادی از عوامل به هم پیوستهاست. متخصصین رادیوتراپی انکولوژی، متخصصین فیزیک پزشکی، دزیمتریست و متخصصین رادیوتراپی (پرتوپزشکی) سالها دنبال لوازم و ابزار که به این فرایند، بخصوص در موقعیت یابی تومور، برنامه درمانی، اجرای درمان، و تحقیق کمک کنند، میگشتند. دقت در رادیوتراپی بسیار مهم است زیرا نتایج بالینی و تجربی نشان میدهند که کنترل تومور و پاسخ نرمال بافت میتواند یک عامل مهم درمقدار (دز) پرتو افشانی باشد و بنابراین، تغییرات کوچک در دز درمانی میتواند منجر به نتایج بزرگی در پاسخ تومور یا بافت نرمال شود. به علاوه، دزهای تجویز شده درمانی تومور معمولاً الزاماً به دزی که برای بافت نرمال قابل تحمل است نزدیک است. بنابراین برای درمان بهینه، دز پرتوافشانی باید با دقت بسیار بالا انجام شود. یک میزان ±۵٪ توسط کمیسیون بینالمللی سنجش و واحدهای پرتو افشانی (ICRU) پیشنهاد شدهاست. نزدیک دو سوم از بیماران سرطانی در جریان مداوای خود از پرتودرمانی استفاده میکنند. در سال ۲۰۰۴، این تعداد در آمریکا به ۱ میلیون نفر رسید. در این میان، سرطان پروستات، سرطان ریه، و سرطان سینه ۵۶٪ معضلات را تشکیل میدادند
طی دو دهه نخست سده بیستم، رشته رادیوتراپی انکولوژی تغییرات چشمگیری را پشت سر گذاشتهاست. در آن زمان متخصصین رادیوتراپی انکولوژی برای برنامهریزی و درمان بیماران با استفاده از آنچه روش دو بعدی (۲D) نامیده میشد، آموزش دیده بودند. این روش تأکید داشت بر استفاده از یک شبیه ساز مرسوم اشعه ایکس برای طراحی پرتالهای پرتویی که بر اساس تکنیکهای ترکیب اشعهای استاندارد و استفاده از بوکمارکهای استخوانی تجسم شده بر روی صفحه رادیوگرافی، هستند. این روش در حالی که هنوز توسط برخی کلینیکها استفاده میشود بهطور گسترده با یک روش سه بعدی(۳D) در کلینیکهای پرتو درمانی مدرن جایگزین شدهاست. با معرفی سیستمهای برنامهریزی درمان ۳D تجاری در اوایل دهه ۱۹۹۰ این روش امکان پذیر شد. در مقابل روش ۲D، برنامهریزی درمان ۳D بر یک روش شبیهسازی مجازی بر پایه تصویر برای تعیین حجم تومور و اعضای مهم در خطر برای بیمار خاص تأکید دارد. این فرایند ۳D جدید برای متخصصین رادیوتراپی انکولوژی جهت تشخیص حجم و اعضای هدف را که در خطر هستند، با دقتی بسیار بالاتر از قبل، تقاضاهای جدیدی را ایجاد کرد. و همچنین برای متخصصین فیزیک پزشکی برای فراهم کردن فرایندهای با کیفیت مطمئن(QA) و مؤثر برای اطمینان بخشیدن به استفاده ایمن از این برنامهریزی جدید بر اساس تصویر و روش کنترل درمان کامپیوتری.
تغییر مکان دقیق روزانه بیمار در موقعیت درمان و کاهش حرکت بیمار در طول درمان جهت اینکه دز تجویز شده دقیقاً ارائه شود و توزیع دز طراحی شده حاصل گردد، ضروری است.همانطور که در این بخش خواهیم دید سیستمهای مدرن تغییر موقعیت و عدم تحرک طوری طراحی شدهاند که بتوانند متصل شوند به تختهای درمان و شبیه سازی،بطوریکه ابزار عدم تحرک و بیمار ثابت شده باشند در سیستم هماهنگکننده ماشین درمان.زمانی که ابزار عدم تحرک در یک مکان خاص قفل شود ،بیمار هم تراز سیستم عدم تحرک خواهد بود.نتیجه نهایی این است که مجموعهای از هم پایهها که از شبیه ساز CT بدست آمدهاستو در فرایند شبیهسازی مجازی استفاده شدهاست و میتواند هم پایه شود با مرکز اتاق درمان. سایتهای اناتومیک معمولاً عدم تحرک را در تشعشع درمانی در سروگردن، سینه، قفسه سینه-مری، شانهها و دست ها، مناطق لگن (بحصوص در افراد چاق)، و اندام چرخیده شده در جهت خلاف، مورد استفاده قرار می دهند.
پرتودهی ممکن است توسط دستگاهی خارج از بدن ( رادیوتراپی خارجی ) یا توسط منبع پرتو در داخل بدن ( رادیوتراپی داخلی ) یا توسط مواد رادیواکتیو باز درداخل بدن انجام شود ( رادیوتراپی سیستمیک ) . نوع پرتودهی به نوع تومور ، تحمل بافتهای سالم اطراف محل آن ، مسافتی که پرتو باید در داخل بدن طی کند همچنین به سلامت عمومی بیمار ، تاریخچه بیماری و اینکه آیا بیمار از روشهای دیگر درمان استفاده خواهد کرد یا نه و مجموعهای عوامل دیگر بستگی دارد . دربیشتر بیماران از روش پرتودرمانی خارجی و در تعداری از بیماران از سه روش پرتو درمانی خارجی ، داخلی ، سیستمیک همراه با هم یا جداگانه استفاده میشود. رادیوتراپی داخل نسجی (Interstitial Rediotherapy): در این روش ماده رادیواکتیو در داخل بافت یا نزدیک محل تومور قرار میگیرد . این روش در درمان تومورهای سر و گردن ، پروستات ، گردن رحم (Cervix ) ، تخمدان ، پستان ، نواحی لگن و اطراف مقعد استفاده میشود . در رادیوتراپی خارجی پستان ممکن است یک دوز بیشتر ( Boost ) به روش داخل نسجی یا خارجی به بیمار داده شود . رادیوتراپی داخل حفرهای (Therapy Intracavitary): در این روش منبع رادیواکتیو بوسیله یک اپلیکاتور در داخل بدن قرار میگیرد . این روش معمولاً در درمان تومورهای رحم استفاده میشود . محققان در حال مطالعه و بررسی انواع رادیوتراپی داخلی برای درمان دیگر سرطانها شامل پستان، Bronchial، گردنی، مثانه، دهانی، Tracheal ,Rectal، رحم و واژن هستند. رادیوتراپی سیستمیک( پزشکی هستهای ): در این روش از مواد رادیواکتیو مانند I131 Strontium89. به صورت خوراکی یا تزریقی استفاده میشود . این روش درمانی گاهی اوقات برای درمان سرطان تیروئید و لنفوم غیر هوچکینی بزرگسالان استفاده میشود . محققان در حال بررسی موادی هستند که بتواند برای درمان دیگر انواع سرطان استفاده شود .
رادیوتراپی خارجی: پرتودرمانی یا رادیوتراپی خارجی معمولاً در بیماران سرپایی مورد استفاده قرار میگیرد. در بیشتر این بیماران نیاز به بستری شدن در بیمارستان نیست رادیوتراپی خارجی برای درمان انواع سرطان شامل سرطان مثانه ، مغز ، پستان ، رکتوم ، پانکراس ، معده ، گردن رحم ، حنجره ، ریه ، پروستات و رحم استفاده میشود علاوه بر این رادیوتراپی خارجی ممکن است برای کاهش دردهای متاستاتیک یا مشکلات دیگر ناشی از گسترش تومورها مورد استفاده قرار گیرد.
رادیوتراپی حین جراحی (Intraoperative Radiotherapy): این روش نوعی پرتو درمانی خارجی همراه با جراحی است. IIORT برای درمان تومورهای متمرکز که نمی توان آنها را بهطور کامل خارج کرد یا ریسک عود مجدد وجود دارد استفاده می¬شود. بعد از خارج کردن تمام یا بیشتر بافت تومورال یک دوز زیاد با انرژی بالا مستقیماً به محل تومور در حین جراحی داده میشود ( بافتهای سالم اطراف بوسیله شیلدهای مخصوصی حفاظت میشوند ) . بیمار بعد از عمل جراحی در بیمارستان بستری میشود این روش ممکن است در درمان تومورهای تیروئید ، gynecological , colorectal روده باریک و لوزالمعده ( پانکراس ) استفاده شود . این روش برای درمان برخی از انواع تومورهای مغز و سارکومای لگن در بزرگسالان تحت بررسی است .
رادیوتراپی تطبیقی سه بعدی ۳D Conformal Radiation Therapy : رادیوتراپی تطبیقی برخلاف طرح درمانهای قدیمی سه بعدی است و از کامپیوتر برای هدفگیری دقیق تر تومور استفاده میشود . امروزه بیشتر متخصصین سرطانشناسی از این روش استفاده میکنند . تصاویر سه بعدی CT ، MRI ، PET ویا SPECT تهیه و به کمک نرمافزارهای مخصوص ، پرتوهایی که با شکل تومور مطابقت دارند طراحی میشود . چون در این تکنیک بافت سالم اطراف تومور بهطور وسیع از تشعشع دور است از دوزهای بالاتر برای درمان تومور میتوان استفاده کرد . استفاده از این روش در تومورهای Nasopharyngeal ، پروستات ریه ، کبد و تومورهای مغزی نتایج بهتری در برداشتهاست . IMRT) Therapy Intensity-Modulated Radiation) : در این روش که یک نوع رادیوتراپی تطبیقی سه بعدی جدید است معمولاً از پرتوهای x با شدتهای متفاوت برای انتقال دزهای متفاوت پرتو به نواحی کوچک بافت بهطور همزمان استفاده میشود . در این تکنولوژی نیز دزهای بالا به تومور و دزهای کمتر به بافتهای سالم اطراف میرسد . در برخی تکنیکها بیمار دز روزانه بیشتری دریافت میکند و زمان کل درمان کاهش و موفقیت درمان بیشتر میشود . IMRT ممکن است عوارض جانبی درمان را کاهش دهد. پرتودهی در این روش بوسیله یک شتاب دهنده خطی مجهز به کولیماتور Multileaf انجام میشود(کولیماتور به شکل دادن دقیق پرتوها کمک میکند). با چرخش دستگاه به دور بدن بیمار پرتوها از بهترین زوایا وارد تومور میشوند . پرتوها تا حد امکان بهطور دقیق با شکل تومور تطبیق داده میشوند . چون دستگاه IMRT بسیار تخصصی است مراکز سرطانشناس به ندرت از این وسیله استفاده میکنند . این تکنولوژی جدید برای درمان تومورهای مغزی، سروگردن، حلق بینی، پستان، کبد، ریه، پروستات و رحم مورد استفاده قرار میگیرد . IMRT برای هر بیمار یا هر نوع توموری مورد استفاده قرار نمیگیرد.
رادیوتراپی داخلی( Brachy Therapy ) : در این روش منبع تشعشع که در یک پوشش نگهدارنده کوچک پیچیده شده در داخل تومور یا بسیار نزدیک به آن قرار میگیرد و Implant یا ماده کاشتنی نامیده میشود. مواد کاشتنی ممکن است در شکلهای مختلف مانند سیمهای کوچک ، تیوبهای پلاستیکی ( کاتترها ) ribbans ( رشتهای ) کپسول یا به شکل دانهای وجود داشته باشد . مواد کاشتنی مستقیماً در داخل بدن گذاشته میشوند . در رادیوتراپی داخلی ممکن است بیمار نیاز به بستری داشته باشد . رادیوتراپی داخلی معمولاً به یکی از روشهای زیر انجام میشود که هرکدام بهطور جداگانه توضیح داده شدهاست . در هر سه روش از مواد کاشتنی سربسته استفاده میشود .
منابع پرتودهی مورد استفاده در رادیوتراپی خارجی ممکن است شامل انواع زیر باشد : اشعه گاما یا x : این پرتوها از نوع تشعشع الکترومغناطیس محسوب میشوند، ولی طریقه تولید آنها متفاوت است . پرتوهای x بوسیله دستگاهی به نام شتاب دهنده خطی تولید میشوند . پرتوهای با انرژی پایین در تخریب سلولهای سرطانی سطحی و پرتوهای با انرژی بالاتر در درمان تومورهای عمقی تر بکار میرود. پرتوهای x میتوانند یک ناحیه بزرگ را مورد تشعشع قرار دهند . پرتوهای گاما از رادیو ایزوتوپهایی مثل ایدیدیوم Ir و CO60 منتشر میشوند . هر عنصر در یک زمان خاص واپاشی و میزان متفاوتی از انرژی را آزاد میکند که بر نفوذ آن به داخل بدن مؤثر است . در واپاشی کبالت پرتوی گاما منتشر میشود که در درمان با knife Gamma نیز مورد استفاده قرار میگیرد. تشعشعات ذرهای ( Particle beams ): در این روش از ذرات هستهای پر انرژی به جای فوتون استفاده میشود . این روش درمانی ، رادیوتراپی ذرهای یا تشعشع ذرهای نامیده میشود . تشعشعات ذرهای به وسیله شتاب دهندههای خطی، سنکروترن و سیکلوترون تولید میشود. ذرات شتابدار عبارتند از : الکترون که به وسیله تیوب اشعه X تولید میشود، نوترونها که به وسیله عناصر رادیواکتیو و تجهیزات مخصوص تولید میشوند. یونهای سنگین مثل پروتون ها، هلیوم و ذرات باردار کوچک یعنی مزون که به وسیله شتابدهنده و یک سیستم مغناطیسی تولید میشوند. برخلاف پرتوهای ایکس و گاما ، پرتوهای ذرهای قدرت نفوذ کم دارند . بنابراین از این پرتوها معمولاً برای درمان تومورهای سطحی یا زیر جلدی استفاده میشوند . درمان با پرتوی پروتون ( Proton beam therapy ): در این روش از پرتوهای پروتونی استفاده میشود که انرژی خود را در یک ناحیه کوچک ( Bragg peak ) از دست می دهند. در این ناحیه دزهای بالا بر روی تومور با حداقل آسیب به بافتهای نرمال متمرکز میشود . پروتون درمانی فعلاً در مراکز محدودی در ایالات متحده استفاده میشود . این شیوه برای درمان تومورهایی که عمل جراحی مشکل یا پر مخاطره است به کار میرود . تحقیقات کلینیکی برای استفاده از این روش در درمان ملانومای چشم ، Retinoblastoma ( یک نوع تومور چشمی که بیشتر در اطفال زیر ۵ سال اتفاق می افتد ) سارکومای عضلات مخطط، برخی انواع تومورهای سر و گردن ، پروستات ، مغز و ریه در حال انجام است. درمان با پرتوی کربن ( carbon beam therapy ): در این روش از پرتوهای یونهای کربن استفاده میشود که انرژی خود را در یک ناحیهٔ کوچک (Bragg peak ) همانند پروتون از دست می دهند، و حداقل آسیب به بافتهای سالم را در پی خواهد داشت. به علت هزینهٔ بالای شتاب دهندههای تولیدکنندهٔ یونهای کربن با سرعت بالا ، به کارگیری این روش درمانی با محدودیت زیادی روبرو است.
پرتودرمانی با سلولهای سالم چه میکند؟ پرتودرمانی نه فقط سلولهای سرطانی را میکشد یا رشدشان را کند میکند بلکه بر سلولهای سالم همجوار نیز اثر میگذارد. تقریباً همیشه بیشتر سلولهای سالم بعد از پایان درمان بازیابی میشوند. اما گاهی پیش میآید که افراد دچار عوارض جانبی میشوند که یا از بین نمیروند یا بسیار شدید هستند. پزشکان میکوشند تا در طول درمان از این راهها سلولهای سالم را حفظ کنند: استفاده از پرتودرمانی در کمترین دز ممکن. میزان اشعه بهگونهای تنظیم میشود که هم آنقدر بالا باشد که سلولهای سرطانی را نابود کند و هم آنقدر پایین که به سلولهای سالم آسیب نزند. تقسیم درمان در طول زمان. گاهی هفتههای متمادی روزی یکبار یا در دز کمتر روزی دوبار پرتودرمانی انجام میشود. تقسیم دز اشعه به سلولهای سالم مهلت میدهد تا همزمان با نابودی سلولهای سرطانی، ترمیم شوند. هدفگیری دقیق اشعه به قسمتی از بدن. روشهای جدیدی چون IMRT و پرتودرمانی سهبعدی تطبیقی امکان تاباندن میزان بالاتر پرتو به سلولهایسرطانی و میزان پایینتر به سلولهای سالم را فراهم میآورد. استفاده از دارو. برخی داروها به محافظت از بخش بهخصوصی از بدن، مانند غدد بزاقی که بزاق تولید میکنند، کمک میکنند.
پس از پرتو درمانی، ناحیه سینه به لمس حساس می شود و با کوچک ترین اشاره ای درد می گیرد. بروز ورم هم در این ناحیه امری اجتناب ناپذیر است. هنگامی که دوره پرتودرمانی پایان می یابد، این علایم هم در فرد رو به کاهش می گذارد. خانم هایی که برای درمان سرطان سینه هم تحت پرتو درمانی و هم عمل جراحی قرار می گیرند، نسبت به خانم هایی فقط جراحی می کنند، بیشتر دچار درد سینه می شوند. معمولا برای کاهش درد در ناحیه قفسه سینه، پزشک متخصص داروهایی را تجویز می کند که بیمار با مصرف آنها درد کمتری را احساس خواهد کرد.
منبع : jesarat
علت و علائم و درمان بیماری حناق در کودکان و بزرگسالان در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید طیق تحقیقات پزشکی عامل و علت بیماری حناق یا دیفتری باکتری کورینه باکتریوم دیفتریا می باشد . این باکتری از طریق هوای آلوده به بدن انسان راه می آورد . این بیماری بسیار مسری و خطرناک می باشد و اکثر افراد مبتلا به این باکتری به مرگ دچار می شوند . باکتری کورینه باکتریوم دیفتریا پس از آنکه به بدن شخص وارد می شود قسمت بالایی دستگاه تنفس را تحت تاثیر قرار می دهد . و همچنین قلب ، دستگاه عصبی ، پوست و گلو را به خطر میاندازد .
اثر این بیماری به این صورت است که در این نوع بیماری مجرای تنفسی بیمار کارهای خود را به تدریج از دست می دهد . به گونه ای که بیمار برای دریافت اکسیژن سرفه های شدید مانند سیاه سرفه می کند . اگر مجرای تنفسی توسط تراکئوستومی باز نشود بیمار در اثر خفگی طی چند ساعت میمیرد .
این بیماری ابتدا به روی دیواره های خارجی حلق اثر گذاشته سپس به سایر قسمت های آن پیشرفت می کند . به گونه ای که قسمت فوقانی دهان را از جلو و حنجره را ازعقب تحت تاثیر قرار میدهد . ممکن است زبان کوچک در این بیماری کاملاً پوشیده شود . دیفتری لوزه در این نوع بیماری ابتدا روی لوزه نقطه سفید رنگ متمایل به زرد به وجود می آید . البته دیفتری پوستی هم وجود دارد در اثر رعایت نکردن نکات بهداشتی به وجود می آید .
دیفتری علائم زیادی دارد که نام میبریم ۱ – بلعیدن سخت ۲ – خستگی و کوفتگی ۳ – ترشحات آب بینی ۴ – تند تند نفس کشیدن ۵ – تورم غدد لنفاوی اطراف گردن ۶ – سرفه های شدید ۷ – گرفته شدن صدا ۸ – تشکیل یک لایه ی خاکستری ضخیم در بینی یا گلو که نشان دهنده ماده تولید شده توسط باکتری دیفتری میباشد .
به وجود آمدن مخاطرات تنفسی عامل دیفتری با سم خاکستری رنگی که تولید میکند باعث به وجود آمدن مشکلات تنفسی می گردد . مشکلات عصبی سم باکتری به روی اعصاب گلو تاثیر گذاشته و در نتیجه بلع را با مشکل مواجه می کند . همچنین این سم به روی اعصاب دست و پا تاثیر میگذارد . بیماری های کلیوی سم این باکتری زمانی که به کلیه ها وارد می شود قابلیت تصفیه خون در کلیه را از بین میبرد . بیماری های قلبی سم این باکتری زمانی که به خون وارد میشود به روی عضلات قلب تاثیر گذاشته این عضلات را ملتهب می سازد . همراه با علائمی همچون درد قفسه سینه ، تند تند زدن ضربان قلب ، درد مفاصل می باشد .
این بیماری امروزه توسط واکسن قابل پیشگیری است . واکسن این بیماری همراه با واکسن کزاز و سیاه سرفه تزریق میشود . نام این واکسن dpt میباشد . این واکسن باید از شروع شیرخوارگی نوزاد تزریق شود . زمان تزریق این واکسن ۵ مرحله می باشد که به ترتیب : دو ماهگی چهار ماهگی شش ماهگی ۱۵ تا ۱۸ ماهگی ۴ تا ۶ سالگی می باشد . برای این واکسن عوارض آنچنانی تاکنون گزارش نشده است .
هنگامی که باکتری کورینه باکتریوم دیفتریا به بدن انسان راه پیدا کند شخص دچار یک بیماری حاد باکتریایی که بسیار مسری و کشنده است به نام دیفتری یا خناق می شود.اکثر کودکان و افراد مسنی که به این بیماری مبتلا می شوند دچار مرگ می گردند. این بیماری به وسیله تماس فیزیکی مستقیم و یا ورود ذرات معلق در هوا به دستگاه تنفس که شامل عامل بیماری دیفتری باشد انتقال مییابد. پس از اینکه باکتری به بدن انسان راه پیدا می کند قسمت فوقانی دستگاه تنفسی دچار مشکل میشود و گلو، پوست ، قلب و دستگاه عصبی مرکزی را درگیر می کند. دوره نهفتگی این بیماری ۲ تا ۵ روز می باشد.
دیفتری حلق : در ابتدا روی کناره های برجسته حلق را غشا می پوشاند و سپس در قسمتهای دیگر آن پخش می شود به طوری که ممکن است سقف دهان از جلو و مری و حنجره را از عقب بپوشاند و گاهی زبان کوچک را نیزکاملا بپوشاند در انواع شدید و سخت آنژین دیفتری غدد لنفاوی و نسوج قدامی گردن به طور واضح متورم می شود. به طور کلی اثرات سمی و عوارض ناشی از آن در دیفتری حلق و لوزه بسیار شدید تر و شایعتر از سایر انواع دیفتری است . دیفتری حنجره : در این نوع دیفتری مجرای تنفسی مسدود می شوند و این نوع بیماری به تدریج ایجاد شده و پیشرفت می کند صدای بیمار می گیرد و سرفه هایی شدید همانند سیاه سرفه می کند در عرض ۲۴ ساعت اختلالات تنفسی پیشرفت کرده و مشخص می گردد که به ریه بیمار هوای کافی وارد نمی شود و بیمار سیانوزه می شود .در صورتیکه با استفاده از تراکئوستومی راه تنفسی باز نشود بیمار بعد از تقلای زیاد از حال رفته و در اثر خفگی خواهد مرد . دیفتری لوزه : در ابتدای بیماری فقط در روی یکی ازلوزه ها و در یک نقطه کوچک وجود دارد که به رنگ سفید متمایل به زرد می باشد. البته یکی دیگر از انواع دیفتری نوع پوستی است که در اثر رعایت نکردن بهداشت پدید می آید.از انواع نادر این بیماری نوع دیفتری چشمی می باشد.
امروزه دیفتری از طریق تزریق واکسن علاوه بر درمان پذیری قابل پیشگیری نیز می باشد. واکسن دیفتری را اغلب به همراه واکسن کزاز و سیاه سرفه استفاده می کنند و با نام واکسنDPT شناخته می شود. نوع Dtap آخرین نوع این واکسن می باشد. تجویز این واکسن در آغاز دوران شیرخوارگی توصیه می شود.مراحل تزریق این واکسن شامل ۵ مرحله تزریقی در بازو و ران می باشد. که در سن ۲ ماهگی، ۴ ماهگی، ۶ ماهگی، ۱۸-۱۵ ماهگی و ۶-۴ سال تزریق می گردد. واکسن دیفتری از روشهای موثر پیشگیری مؤثر است. اما دارای یک سری عوارض جانبی می باشد.مانند: یک تب خفیف ، گیجی، درد در محل تزریق. واکسن DPT به ندرت باعث ایجاد عوارض جدی مانند واکنش آلرژیک، سرع یا شوک در کودکان می گردد. کودکان مبتلا به اختلالات مغزی پیشرفته گزینه مناسبی برای دریافت واکسن DPT نیستند.
مشکلات تنفسی :به علت سم تولید شده توسط باکتری صدمات بافتی در ناحیه عفونت، بینی و گلو ایجاد می شود که یک غشاء کثیف خاکستری رنگ برروی غشاء مخاطی بینی و گلو ایجاد می نماید. این غشاء باعث انسداد تنفسی شده و عواقب خطرناکی را در پی دارد. صدمات قلبی :با ورود سم باکتری به جریان خون به دیگر بافت های بدن از جمله عضلات قلبی آسیب می رسد. التهاب عضلات قلب یکی از صدمات وارد شده می باشد. صدمات قلبی همراه با علایمی همچون تب، درد قفسه سینه، درد مفاصل و افزایش غیر طبیعی ضربان قلب می باشد. موارد شدید صدمات قلبی منجر به نارسایی قلب و مرگ ناگهانی می گردد. صدمات کلیوی :با ورود سم دیفتری به کلیه ها توانایی تصفیه خون را در کلیه ها کاهش می یابد. صدمات عصبی : سم دیفتیری به اعصاب مخصوصا اعصاب گلو آسیب می رساند و باعث مشکل شدن بلع می شود. اعصاب بازوها و پاها ممکن است ملتهب شوند. و منجر به ضعف گردند. در موارد شدید بیماری اعصاب عضلات تنفسی آسیب می بینید و تنفس دچار مشکل می شود.
بعد از تشخیص بیماری دیفتری در کودک یا فرد بالغ آلوده ،یک ضد سم اختصاصی به وی داده می شود. این ضد سم سموم موجود در گردش خون را خنثی می نماید. ضد سم ممکن است به صورت داخل رگی یا عضلانی تجویز شود اما در ابتدا برای اطمینان از عدم حساسیت فرد به ضد سم حتما باید تست حساسیت پوستی انجام شود. پنی سیلین یا اریترومایسین از آن دسته آنتی بیوتیک هایی هستند که در درمان دیفتری کاربرد دارند. آنتی بیوتیک باعث کاهش زمان مسری بودن بیماری می شود برای جلوگیری از انسداد تنفسی مقداری از غشاء خاکستری و ضخیم موجود در گلو را خارج می کنند. دیگر عوارض دیفتری نیز باید درمان شوند. همانند التهاب عضلات قلب. در موارد پیشرفته بیماری، فرد تا بهبودی کامل نیازمند حمایت تنفسی می باشد.
زمانی نه چندان دور، به کسانی که راحت و زیاد دروغ میبافتند، میگفتند «دروغ حناق نیست که بیخ گلوت رو بگیره»، ولی این مَثَل انگار در این روزگار بیشتر کاربرد دارد. دروغ که از بزرگترین گناهان دینی و آبروبرترین گناههای اجتماعی ست، حالت نقل و نبات یافته و شوربختانه هر قدر روی صندلی بزرگتری نشسته باشی، هم بزرگتر دروغ میگویی هم آسانتر. دروغهایی که نه تنها حناق نمیشود تا گلو را بگیرد، که با آنها انگار راحتتر نفس میکشی و لابد میخندی به ریش دیگران یا حتا جامعهای که دروغ و دروغهای تو شده است بلای جانشان. اصلاً این حناق چیست؟ حُنّاق با ح و تشدید روی نون، در اصل خناق بوده است با خ و بیتشدید. بعید نیست از زبان پدربزرگها و مادربزرگها آن را خُناق یا خِناق شنیده باشید. خناق واژهی عربیِ همان بیماری معروفِ دیفتری ست که از طب قدیم به زبان فارسی راه یافته و در گذر از این راه دراز، کمکم نقطهی خ آن در فارسی افتاده و تبدیل شده به حناق. دیفتری هم از بیماریهایی است که در قدیم، اغلب کودکان و کهنسالان به آن دچار میشدند. باکتری دیفتری وقتی به بدن انسان راه مییابد، قسمت بالایی دستگاه تنفسی را دچار مشکل میکند و به مرور با درگیر کردن قلب و سیستم عصبی، بیمار را به مرگ میکشاند. از نشانههای آن که به بحث شیرین دروغ خودمان هم مربوط میشود، گلودرد و صدای گرفته و دشواری در بلعیدن است. خلاصه و خودمانیاش میشود خفه شدن آدم. این خناق در قدیم در معنای مجازی هم زیاد به کار میرفته است. حتا شاعرانی چون عطار و نظامی و منوچهری و وحشی بافقی و خاقانی و بیدل دهلوی و از همه بیشتر مولانا «خناق» را در کلامشان به معنای خفگی به کار بردهاند. این دو بیت از مولوی از بهترین نمونههاست: خون به جوش آمد ز شعلهیْ اشتیاق / تا پدید آمد بر آن مجنون، خِناق و این یکی: تو خونِ تکبر ار نریزی / خون جوش کند، خِناق خیزد ولی کاربرد آن به همین مقدار محدود نیست. مصدر عربی «اختناق» در دو معنای خفه کردن و خفه شدن هم با خناق همریشه است که اتفاقاً در فارسی هم از پرکاربردترین مصدرهای قدیمی و هنوز زنده است. هم در دانش پزشکی از اختناق تنفسی گرفته تا اختناق رحم، هم در ادبیات سیاسی به معنای رعب و وحشتی که یک حکومت برای جلوگیری از آزادی مردم در جامعه ایجاد میکند. نمونههای آن هم که بسیار است، از برخی حکومتهای اسبق اروپایِ امروز آزاد تا مثلاً همین کرهی شمالی که مدرنترین و ناباورترین نمونهی اختناق سیاسی را به جامعهی جهانی معرفی کرده است. در زمانی نه خیلی دور، در نکوهش کسی که آشکارا و بیپروا دروغ میبافت، میگفتند «دروغ که خناق نیست، گلوت رو بگیره.» در آن زمان خناق بیماری شایعی بود و قضاوتی هم به گستردگی امروز در کار نبود. امروزه اما هر قدر این بیماری ریشهکن و کنترل شده، قضاوت عمومی نیرومندتر و گستردهتر شده و خناق اگر گلوی دروغگو را نگیرد، رسوایی و بیآبرویی یقهاش را سفت میچسبد و رها نمیکند؛ دستکم نه به این سادگی!
منبع : jesarat
عوارض و درمان قطعی و گیاهی فلج بلز در بارداری چیست در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید فلج بلز یک اختلال عصبی است که باعث می شود که فلج جزیی یا اندکی در یک سمت از صورت ایجاد شود.این فلج ملایم صورت می تواند بر روی لبخند فرد اثر بگذارد و لبهای فرد مبتلا کج به نظر برسد یا ممکن است باعث شود که یک پلک به درستی بسته نشود.
فلج عصب زوج هفتم مغزی یا عصب صورتی منجر به فلج بلز (Bell’s palsy) میشود. در این حالت عضلات صورت به صورت ناگهانی و به طور موقت فلج میشوند، اغلب تنها یک طرف صورت را گرفتار میکند. درگیری عصب صورتی معمولاً به تنهائی یک بیماری نیست بلکه علامتی از یک بیماری دیگر است مانند عفونت، آسیب یا تومور عصب صورتی. فلج خودبخودی عصب فاسیال بدون شواهد سایر بیماریها، فلج ایدیوپاتیک بل نامیده میشود. اگر چه دلایل زیادی وجود دارد که نشان میدهد فلج بل دارای یک مکانیسم ایمنی التهابی ویروسی است. این بیماری در هر گروه سنی رخ میدهد ولی در ۴۰–۲۰ سالگی شایع تر است. در یک جمعیت صدهزار نفری سالانه ۲۰–۱۰ مورد از آن رخ میدهد. علائم فلج بل شامل: ضعف در یک طرف صورت، انقباضات کوتاهمدت عضلانی، افتادگی پلک و لب، اشکریزش و سرازیر شدن آب دهان در طرف مبتلا، خشکی چشم، خشکی دهان، اختلال چشایی ، مشکل در مکیدن پستان توسط نوزاد و لبخند کج میباشد. در این مطلب از سایت جسارت در مورد عوارض و درمان گیاهی و قطعی فلج بلز شدید و خفیف چیستصحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
اغلب افراد مبتلا به فلج بل در طول دو تا سه هفته بدون درمان بهبود پیدا میکنند. موفقترین شیوه درمان این است که علت آسیب عصبی را شناسایی و برطرف کرد. گاه سیتیاسکن یا ام.آر. آی مغز و الکترومیوگرافی عصب هفتم توصیه میشوند. اکثریت مبتلایان به فلج صورتی بل در طول سه تا شش ماه کاملاً بیعلامت میشوند. اغلب کورتیکواستروئیدهای خوراکی مانند پردنیزولون در درمان به کار میروند مصرف همزمان یک داروی ضد ویروس مانند اسیکلوویر سبب هم افزایی داروها شده و توصیه میشود. قطره چشمی متیل سلولز برای سلامت و حفاظت چشمی که مرتباً در معرض محیط اطراف است مفید است.
فلج عصب زوج هفتم مغزی یا عصب صورتی منجر به فلج بلز (Bell’s palsy) میشود. در این حالت عضلات صورت به صورت ناگهانی و یکدفعه و به طور موقت فلج میشوند، اغلب تنها یک طرف صورت را گرفتار میکند. درگیری عصب صورتی معمولاً به تنهائی یک بیماری نیست بلکه علامتی از یک بیماری دیگر است مانند عفونت، آسیب و یا تومور عصب صورتی. فلج خودبخودی عصب فاسیال بدون شواهد سایر بیماریها، فلج ایدیوپاتیک بل نامیده میشود. اگر چه دلایل زیادی وجود دارد که نشان میدهد فلج بل دارای یک مکانیسم ایمنی التهابی ویروسی است. این بیماری در هر گروه سنی رخ میدهد ولی در ۴۰-۲۰ سالگی شایع تر است. در یک جمعیت صدهزار نفری سالانه ۲۰-۱۰ مورد از آن رخ میدهد.
علت فلج صورت بل مشخص نیست، اما در اکثر موارد ابتلا به فلج نیمی از صورت به علت عملکرد ویروس هرپس است که عامل اصلی ابتلا به سرما خوردگی میباشد. در اکثر موارد ابتلا به فلج یکطرفه صورت، عصبی که کنترل عضلات در یک طرف صورت را بر عهده دارد به خاطر التهاب ایجاد شده آسیب میبیند. علاوه بر این بسیاری از عوامل بیماری زا میتوانند باعث ضعیف یا فلج شدن عضلات صورت شوند. اگر هیچ دلیل مشخصی برای مشاهده فلج ناگهانی صورت در بیمار وجود نداشته باشد، در اصطلاح تخصصی به آن فلج بل گفته میشود.
علایم فلج بل فلج کامل یک طرف صورت، ظاهری بی تفاوت و بی روح به شما می دهد، زیرا در طرف درگیر، عضلات ناحیه پیشانی تا زیر دهان هیچ حرکتی ندارند. ممکن است گوشه دهان شما دچار افتادگی شود و شما برای نگه داشتن آب دهان در طرف درگیر با مشکل روبهرو شوید. زمانی که شما عضلات سمت درگیر را حرکت می دهید، چهره ای مضحک پیدا می کنید. چشم طرف درگیر ممکن است به شکل ناقص بسته شود، یا به هیچ وجه بسته نشود و بنابراین امکان نشت اشک از آن چشم وجود دارد. برخی از افراد از درد پشت گوش، ناحیه فک یا یک طرف صورت شکایت دارند. ممکن است احساس کنید طرف درگیر دچار کشیدگی یا انقباض شده و احیانا دچار تغییراتی در ترشح بزاق و حس چشایی، افزایش حساسیت به سر و صدا یا اشکال در تکلم یا غذا خوردن شوید. فلج بل می تواند در هر سنی روی دهد، اما در سنین ۳۰ تا ۶۰ سالگی شایع تر است. گاهی اوقات با عفونتی در گوش میانی در ارتباط است. علائم و نشانه های فلج بلز به طور ناگهانی آغاز شده و می تواند شامل موارد زیر باشد: • شروع سریع ضعف خفیف تا فلج کامل در یک سمت صورت شما که در مدت چند ساعت تا چند روز روی داده و سبب می شود در آن سمت صورت لبخند زدن یا بستن چشم دشوار باشد. • افتادگی صورت و اشکال در تغییر حالت چهره • درد در اطراف فک یا داخل یا پشت گوش شما در سمت مبتلا • افزایش حساسیت به صدا در سمت مبتلا • سردرد • کاهش حس چشایی • تغییر در میزان تولید اشک و بزاق در موارد نادر، فلج بلز می تواند اعصاب دو سمت صورت شما را تحت تاثیر قرار دهد.
در صورت بروز هر نوع فلج باید به پزشک مراجعه کرد زیرا ممکن است سکته مغزی رخ داده باشد. فلج بلز به علت سکته مغزی روی نمی دهد. در صورت بروز ضعف یا افتادگی صورت به پزشک مراجعه کنید تا علت زمینه ای و شدت بیماری مشخص گردد. آزمایش های تشخیصی هیچ نوع آزمایش اختصاصی برای تشخیص فلج بلز وجود ندارد. پزشک شما به صورتتان نگاه کرده و از شما می خواهد که با بستن چشم ها، بالا بردن ابرو، نشان دادن دندان ها و اخم عضلات صورت خود را حرکت دهید. سایر بیماری ها مانند سکته مغزی، عفونت ها، بیماری لایم و تومورها نیز می توانند سبب ضعف عضلات صورت شده و علائم فلج بلز را تقلید کنند. اگر علت علائم شما مشخص نباشد، پزشک شما ممکن است سایر آزمایشات را توصیه کند، مانند: • الکترومیوگرافی یا نوار عضله(EMG): این تست می تواند وجود آسیب عصبی را تائید و شدت آن را تعیین کند. EMG فعالیت الکتریکی عضله را در پاسخ به تحریک و ماهیت و سرعت انتقال ایمپالس های الکتریکی در طول عصب را اندازه گیری می کند. • تصویربرداری: تصویربرداری با اشعه X، ام آر آی(MRI) یا سی تی اسکن ممکن است در مواردی برای رد سایر علل احتمالی فشار بر روی عصب صورت مانند تومور یا شکستگی جمجمه مورد نیاز باشد.
فلج بل یا فلج عصب صورت یک مشکل عمومی است که بر اعصاب و عضلات صورت تأثیر گذاشته و باعث افتادگی یا فلج نیمی از صورت میشود. این بیماری میتواند افراد را در هر سن و با هر جنسیتی درگیر خود نماید. علائم این بیماری به دنبال وارد شدن آسیب به عصب صورت (عصب هفتم جمجمه) شروع میشود که تحریک کننده عضلات صورت است. این عصب عضلات بالا برنده ابرو، عضلات نزدیک چشم، عضلاتی که عامل لبخند زدن هستند و نیز عضلاتی که باعث باز و بسته شدن دهان بیمار میشوند را تحت کنترل خود دارد. این عصب همچنین مسئولیت انتقال احساس از قسمت جلوی زبان، کنترل غدههای عرق صورت و مجراهای اشک چشم را بر عهده دارد. علت آسیب دیدن عصب صورت اغلب ناشناخته است، اما این مشکل میتواند به خاطر یک عفونت ویروسی، مشکلات گردش خون یا آسیبهای ادواری ایجاد شود و تمام این مشکلات میتواند باعث ایجاد التهاب در اطراف عصب شود. درصد زیادی از بیماران مبتلا به فلج بل یا فلج صورت بطور کامل درمان میشوند. فرآیند بهبود در این حالت میتواند سریع باشد یا به چند ماه زمان نیاز داشته باشد. استفاده از روشهای فیزیوتراپی و کسب آموزشهای لازم میتواند به سریع تر شدن دوره ریکاوری بیمار کمک کند.
اغلب افراد مبتلا به فلج بلز با یا بدون درمان به طور کامل بهبود می یابند. هیچ الگوی واحدی برای درمان فلج بلز وجود ندارد، اما پزشک شما ممکن است به منظور تسریع بهبودی شما داروها یا درمان فیزیکی را توصیه نماید. به ندرت جراحی برای درمان فلج بلز به کار می رود. داروها داروهایی که معمولاً برای درمان فلج بلز به کار می روند عبارتند: • کورتیکواستروئیدها، مانند پردنیزولون، عوامل ضدالتهابی قوی هستند. اگر آنها قادر به کاهش تورم عصب صورت باشند، سبب می شوند که عصب در داخل راهروی استخوانی که آن را احاطه کرده، به راحتی قرار گیرد. اگر کورتکواستروئیدها در طی چند روز اول شروع علائم شما تجویز شوند ممکن است کارآیی بهتری داشته باشند. • داروهای ضد ویروس، مانند آسیکلوویر(زوویراکس) یا والاسیکلوویر(والترکس)، در صورتی که عامل بیماری ویروس باشد ممکن است سبب توقف پیشرفت عفونت شوند. این درمان ممکن است تنها در صورتی که فلج صورت شما شدید باشد، انجام گیرد. درمان فیزیکی عضلات فلج می توانند جمع و کوتاه شده، سبب انقباض دائمی شوند. متخصص طب فیزیکی می تواند ماساژ و ورزش عضلات صورت را به شما آموزش داده و به پیشگیری از ایجاد انقباض دائمی کمک کند. جراحی در گذشته، جراحی برای رفع فشار وارده به عصب صورت از طریق باز کردن مسیر استخوانی که عصب از آن عبور می کرد، انجام می شد. امروزه، جراحی توصیه نمی شود. آسیب عصب صورت و کاهش دائمی شنوایی خطرات احتمالی مرتبط با این جراحی هستند. در موارد نادر، جراحی پلاستیک ممکن است برای اصلاح مشکلات ماندگار عصب صورت لازم باشد.
زنان باردار به خصوص در سه ماهه سوم بارداری یا افرادی که در هفته اول پس از زایمان به سر می برند • افراد مبتلا به عفونت دستگاه تنفس فوقانی مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی همچنین، در برخی افراد حملات عودکننده فلج بلز روی می دهد که اتفاقی نادر است و این افراد سابقه خانوادگی حملات عودکننده را دارند. در این موارد ممکن است استعداد ژنتیکی به فلج بلز وجود داشته باشد.
عوارض اگرچه فلج بلز خفیف به طور معمول در مدت یکماه از بین می رود، در افراد مبتلا به فلج کامل بهبودی متفاوت است. عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد: • آسیب غیرقابل برگشت عصب صورت شما • رشد مجدد عصب در مسیر نادرست که سبب می شود زمانی که شما تلاش می کنید سایر عضلات را حرکت دهید عضلات خاصی به طور غیرارادی منقبض شوند. به عنوان مثال، زمانی که شما لبخند می زنید، ممکن است در سمت مبتلا چشم بسته شود. • نابینایی جزئی یا کامل چشمی که بسته نمی شود به علت خشکی بیش از حد و خراش قرنیه. قرنیه پوشش محافظ و شفاف چشم است.
درمان خانگی ممکن است شامل موارد زیر باشد: • محفاظت از چشمی که بسته نمی شود. استفاده از قطره های چشمی لوبریکانت در طول روز و پماد چشمی در شب به حفظ رطوبت چشم شما کمک می کند. استفاده از عینک در طول روز و یک پوشش چشمی در شب از چشم شما در برابر ضربه یا خراش محافظت می کند. • از مسکن هایی که می توان بدون نسخه تهیه کرد، استفاده نمایید. آسپیرین، ایبوپروفن (ادویل، موترین و…) یا استامینوفن (تیلنول و …) می توانند به کاهش درد کمک کنند. • از گرمای مرطوب استفاده کنید. گذاشتن پارچه ای که در آب گرم فرو برده شده بر روی صورت، چند بار در روز، ممکن است به رفع درد کمک کند. • تمرینات مربوط به طب فیزیکی را انجام دهید. ماساژ و ورزش صورت با توجه به آنچه متخصص طب فیزیکی توصیه کرده است ممکن است به شل شدن عضلات صورت شما کمک کند.
گاهی این نگرانی در میان اعضای خانواده بیمار وجود دارد و آنها تصور میکنند علت فلج اعصاب و افتادگی عضلات صورت ناشی از سکته مغزی است در حالی که اگر ابتلا به فلج بلز توسط متخصص اعلام شود آنها نباید نگرانی در مورد آسیب مغزی بیمارشان داشته باشند چراکه این بیماری مربوط به خود مغز نیست و عصب هفتم صورت را تحت تاثیر خود قرار داده است. این بیماری از جمله بیماریهای قابل درمان است و بهرهمندی بیمار از شیوههای درمانی طب مدرن و مکمل مانند طب سوزنی میتواند روند و طول مدت درمان بیمار را تسریع کند. فلج بل اغلب تمامی عضلات یک نیمه صورت از جمله عضلات پیشانی را به شکلی یکسان درگیر می کند. در سکته مغزی به طور معمول عضلات پیشانی در سمت درگیر کارایی خود را حفظ کرده و فلج نمی شوند. پزشک ممکن است برای شما یک آزمون نوار عضله هم درخواست کند. این آزمون، فعالیت الکتریکی عضلات را در پاسخ به تحریک، اندازه گیری می کند تا به این طریق شدت آسیب عصبی مشخص شود. ممکن است خانوادهها با بروز این بیماری نگران شوند و تصور کنند فرد دچار سکته مغزی شده است. اما تفاوت هایی وجود دارد : هنگامی که فردی سکته میکند تا این حد که صورت فلج شود، migna.irمعمولا اختلالات هوشیاری هم به وجود خواهد آمد. یعنی از نظر عملکرد هوشیاری تفاوتهایی با قبل دیده خواهد شد. اما فلج بلز چون مربوط به خود مغز و داخل جمجه نیست، قطعا مریض هیچ علائم مغزی دیگری ندارد. البته شیوه دیگری که پزشکان از آن استفاده میکنند، این است که وقتی بروز بیماری به صورت مرکزی و از داخل جمجمه باشد، مریض میتواند در طرف آسیبدیده هم پیشانی را بالا بیندازد. اما در فلج بلز، فرد قادر نخواهد بود این کار را انجام دهد. به طور کلی فلج بلز جای نگرانی ندارد و با اقدامات حمایتی و آموزشهایی که بیمار میبیند، معمولا اکثر آنها خوب میشوند.
اگرچه شواهد علمی کمی به منظور حمایت از بکارگیری درمان مکمل برای افراد مبتلا به فلج بلز وجود دارد، برخی افراد مبتلا به این بیماری ممکن است از بکارگیری موارد زیر سود برند: • تکنیک های ریلکسیشن: آرامش با استفاده از تکنیک هایی مانند مدیتیشن و یوگا ممکن است سبب رفع تنش عضلانی و درد مزمن شود. • طب سوزنی: قرار دادن سوزن های نازک داخل نقطه خاصی از پوست شما اعصاب و عضلات را تحریک کرده و سبب تسکین می شود. • آموزش بازخورد زیستی یا بیوفیدبک: با آموزش دادن به شما برای استفاده از فکر برای کنترل بدن، شما قادر به کنترل بهتر عضلات صورت خود خواهید بود. • ویتامین درمانی: ویتامین های B12، B6 و روی ممکن است به رشد عصب کمک کند. ● بیوفیدبک: تکنیک های بیوفیدبک روش هایی هستند که باعث کنترل دقیق عضلات می شود. در حال حاضر استفاده گسترده ای در فلج صورت حتی چند سال پس از فلج عصب صورت دارد . در بخشهای طب فیزیکی نیز از این روش درمانی استفاده می شود.
درمانگران چینی در این موردچه میگویند؟ در بسیاری از کتابها و نسخههای به جای مانده از درمانگران طب سنتی چین از فلج بلز با نام فلج محیطی یا انحراف یکسویه چشم و دهان یاد شده است. در این آثار دلایل مختلفی برای ابتلا به فلج محیطی صورت یا فلج بلز مطرح شده است که در میان آنها به زندگی در شرایط آب و هوایی خیلی سرد یا خیلی گرم، قرار گرفتن در معرض بادهای شدید و سرد، ابتلا به بیماری ویروسی و کمخونی یا ایجاد ضربه در ناحیه سر اشاره شده و درمانهایی برای آن از طریق طب سوزنی و نسخههای گیاهی طب سنتی چین در نظر گرفته شده است. این شیوه درمانی امروزه نیز توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان یک شیوه درمانی مکمل توصیه شده است. به این ترتیب متخصصان در طب مدرن میتوانند با دارودرمانی بیمار را درمان کنند و در کنار آن از یک متخصص طب سوزنی بخواهند برای ایجاد تسریع روند درمانی به بیمار کمک کند.
منبع : jesarat
علت و درمان یبوست و خونریزی مقعدی در بارداری چیست در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
هموروئیدها بالشتک های عروقی طبیعی هستند که در ناحیه کانال مقعدی در قسمت انتهای روده بزرگ (راست روده) قرار گرفته اند. این بالشتک ها در دو قسمت داخل و خارج کانال مقعد قرار دارند که به آن هموروئیدهای داخلی و خارجی می گویند.هموروئیدها اندام های طبیعی این ناحیه هستند، اما در اثر زور زدن به دنبال یبوست و یا اسهال می توانند پرخون و متورم شده و در صورت تکرار یبوست و زور زدن موقع اجابت مزاج، این بالشتک های عروقی متورم و دچار پارگی و زخم شده و به صورت خونریزی و بیرون زدگی و گاهی درد به هنگام اجابت مزاج خود را نشان می دهند.
طبق آمار بیمارستان ها در ایران خونریزی دستگاه گوارش یکی از شایعترین دلایل بستری بیماران گوارشی در بیمارستانها است. بیماریهای مختلفی میتواند در ایجاد خونریزی گوارشی نقش داشته باشد که بسته به محل خونریزی و شدت آسیب به چند شکل ظاهر میشود. خونریزی میتواند از یک قطره و خفیف تا خونریزی شدید و تهدیدکننده حیات متغیر باشد. در اغلب موارد خونریزی خفیف و متناوب است. با وجود اینکه خونریزی خفیف دستگاه گوارش یک وضعیت اورژانسی محسوب نمیشود اما نیاز به بررسی فوری و در اسرع وقت دارد. دستگاه گوارش از دهان آغاز و به مقعد ختم میشود. در صورت مقعدی بودن خونریزی گوارشی نباید به بهانهی خجالت از معاینه توسط پزشک آن را نادیده گرفت. خونریزی مقعدی میتواند نشانهای از یک بیماری و مشکل مهم در سیستم گوارشی فرد باشد که نیاز به پیگیری فوری دارد. از طرفی خونریزی فرد را در معرض آسیب کمخونی و عوارض بعدی آن قرار میدهد. بنابراین منشأ خونریزی باید هرچه سریعتر پیدا و اقدامات درمانی لازم آغاز شود.به طور کلی، خون قرمز روشن نشانهی خونریزی از جایی در نزدیکی مقعد ناشی از بواسیر یا یک پارگی کوچک در پوست مقعد (شقاق مقعد) است. خونریزیهای خفیف معمولاً به صورت تغییر رنگ مدفوع ظاهر میشوند که با آزمایش مدفوع قابل بررسی هستند. هرچه رنگ خون موجود در مدفوع یا کنار آن تیرهتر میشود نشاندهنده فاصله گرفتن منشأ خونریزی از مقعد و در نتیجه باقی ماندن در مدت زمان طولانیتری در دستگاه گوارش است.در این مطلب از سایت جسارت در مورد علت و درمان یبوست و خونریزی مقعدی در بارداری و در کودکان صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
توجه داشته باشید که رگهای خونی متورم و ملتهب در داخل و اطراف مقعد می توانند هنگام اجابت مزاج و عبور مدفوع سفت خونریزی کرده و به صورت رگههایی از خون قرمز روشن در مدفوع یا بر روی دستمال توالت رویت شود. هموروئید کوچک (بواسیر) معمولاً فاقد درد است اما انواع بزرگتر آن علاوه بر درد ممکن است با ترشحات مخاطی، سوزش و خارش همراه باشد. بواسیر یک بیماری شایع در میان مردم جهان است که میتواند به دلیل یبوست مزمن یا زور زدن در حین دفع مدفوع، بارداری، فشار کار (بلند کردن اجسام سنگین و غیره)، چاقی و مقاربت مقعدی ایجاد شود.اولین و شایع ترین علامت بواسیر، خونریزی هنگام اجابت مزاج است که پس از دفع مدفوع سفت ایجاد می شود و به صورت خون روشن و تازه روی کاسه توالت می چکد. وضعیت آن طوری است که اکثرا پس از مدفوع است و به عبارتی از مدفوع جدا است. افراد بایستی متوجه باشند که اگر خون با مدفوع مخلوط باشد، بایستی به سایر عوامل مثل سرطان، پولیپ و کولیت مشکوک شد و حتما بررسی کامل روده بزرگ توسط جراح متخصص کولورکتال انجام شود.دومین علامت، بیرون زدگی است. گاهی بالشتک های هموروئیدی از مقعد خارج می شوند که خود به خود جا رفته و یا برای جااندازی نیاز به دستکاری دارند و گاهی آنقدر وسیع هستند که قابل جااندازی نیستند و بایستی سریع تر به جراح مراجعه شود.
شایعترین علت ایجاد هموروئید یبوست است که موجب ایجاد برآمدگی، التهاب و خونریزی بر اثر فشار در ناحیه حساس میشود. همچنین به واسطه وجود اسهال مزمن نیز با ایجاد التهاب موجب هموروئید میشود. مهمترین علامت هموروئید، خونریزی است که معمولا به صورت رگههای خونی روی مدفوع یا دفع قطره قطره خون بعد از اجابت مزاج است. در صورت التهاب شدید نیز موجب درد و بیرون زدن هموروئید میشود.
۱- عامل اصلی ایجاد زخم یعنی یبوست را از بین ببرید. خوردن سبزی ها و میوه های فراوان و یک تا دو قاشق روغن زیتون در روز و خوردن یک لیوان شیر یا آب ولرم در ابتدای روز می تواند برای رفع یبوست به شما کمک کند.
۲- روزی دو بار به مدت ۱۰ دقیقه در لگن آب گرم بنشینید. آبی که به این منظور استفاده می کنید، باید تمیز و گرم باشد (در حدی که باعث سوختگی نشود)، اما نیاز به ماده ضدعفونی کننده یا جوشاندن آب نیست. پس از بلند شدن از لگن به آرامی خود را خشک نموده و از پمادی که پزشک تجویز می نماید (معمولا پماد تریامسینولون یا هیدروکورتیزون برای این مورد توصیه می شود)، به مقدار کم فقط در ناحیه ابتدای مقعد (نه داخل آن) استفاده نمایید.
۳- از یک مسکن مانند استامینوفن برای کاهش درد استفاده کنید، زیرا درد شدید باعث گرفتگی عضله مقعد و تشدید زخم می شود.
۴- از خوردن غذاهای محرک مانند فلفل، ادویه جات، چای غلیظ، نسکافه و کاکائو خودداری نمایید.
۵- در صورتی که درد و یا خونریزی مقعد با این اقدامات برطرف نشد، در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان پزشکی لازم صورت پذیرد.
هر روز مواد غذایی حاوی فیبر بالا بخورید: میوهها و سبزیجات تازه، لوبیا، غلات صبحانه و نانهای غلات کامل بخورید. اگر این روش کمکی نکرد، چند قاشق غذاخوری سبوس فرآورینشدۀ گندم را همراه با غلات صبحانهتان میل کنید. شاید بهتر باشد ابتدا صبحها مقدار کمی سبوس بخورید و به تدریج مقدار آن را زیاد کنید تا دچار نفخ نشوید و حتماً بعد از آن یک لیوان بزرگ آب بخورید.
آب و مایعات زیادی بنوشید: نوشیدن آب به پیشگیری از یبوست کمک میکند. همچنین مصرف یک لیوان آبمیوه در روز، به خصوص آب آلویی که ترجیحاً در خانه تهیه شده، مفید است.
مرتب ورزش کنید: پیادهروی، شنا و یوگا به رفع یبوست کمک میکند و باعث میشود احساس سلامت و تناسب اندام بیشتری بکنید. یادتان باشد که فعالیتهای ورزشی خود را با اجازۀ پزشک انتخاب و شروع کنید.
مدفوعتان را نگه ندارید: وقتی احساس میکنید باید مدفوع کنید، هرگز این کار را به تعویق نیندازید، حتی اگر ناحیۀ مقعد شما حساس شده و این کار برایتان سخت است، زیرا نگه داشتن مدفوع فقط مشکلتان را بدتر میکند.
منبع : jesarat
طول عمر و درمان و تشخیص انواع فلج مغزی در کودکان و بزرگسالان در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید فلج مغزی یک بیماری نیست بلکه دستهای از بیماریها است که به علت آسیب به مغز به وجود میآید. این آسیبها ممکن است در زمان جنینی یعنی قبل از تولد، به مغز بچه وارد شود. ممکن است در حین زایمان و یا حتی ممکن است در یک سال اول زندگی بچه که مغز وی بسرعت در حال رشد است ایجاد شوند.
فلج مغزی که در انگلیسی به آن cerebral palsy می گویند گروهی از اختلالات حرکتی دایم ولی غیر پیشرونده هستند که به دلیل ناهنجاریهای مادرزادی یا اسیبهای وارده بر مغز در مراحل اولیه تکامل ایجاد میگردند. تعدادی از اینان فقط نقص حرکتی دارند و اختلال دیگری ندارند ولی در سایر بیماران علایم احتمالی همراه این اختلالات، مشکلات یادگیری، شنیدن، دیدن و تشنج است. وضعیت هوش بسته به محل آسیب متغیر است و بعضی از این کودکان از نظر هوشی با استعدادند. فلج مغزی دارای چندین نوع متفاوت است: اسپاستیک (Spastic)، شایعترین نوع که ۷۰ تا ۸۰ درصد موارد را شامل میشود در اثر آسیب به نورونهای حرکتی فوقانی در مسیر پیرامیدال ایجاد میشود گاهی دو طرفهاست حداقل با دو مورد از موارد زیر مشخص میشود: الگوی حرکتی غیرطبیعی، افزایش تون(tone) عضلات، رفلکسهای پاتولوژیک مانند بابنکس و هیپررفلکسی آتاکسیک (Ataxic)، در کمتر از ۵ درصد موارد مشاهده میشود به علت آسیب مخچه روی میدهد ومشخصات آن عبارت است از وضعیت (posture) غیرطبیعی و فقدان هماهنگی منظم عضلات و یا هر دو دیس کینتیک (Dyskinetic)، ده تا پانزده درصد موارد را تشکیل میدهد مشخصه آن الگوهای حرکتی غیرطبیعی و حرکات بدون اراده، کنترل نشده و راجعهاست هیپوتونیک(Hypotonic) ترکیبی از انواع فوق.در این مطلب از سایت جسارت در مورد علائم و درمان و تشخیص بیماری فلج مغزی در بزرگسالان صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
شیوع فلج مغزی ۳/۳ در هر ۱۰۰۰ نفر است؛ تقریباً ۸۱ درصد آنها مبتلا به نوع اسپاستیک فلج مغزی هستند. در میان کودکان با فلج مغزی ۸ درصد دچار طیفی از اختلالات مانند اوتیسم و ۳۵ درصد مبتلا به صرع هستند. ۵۶ درصد قادر به راه رفتن به تنهایی و ۳۳ درصد دچار محدودیت حرکتی و یا نا توانی در راه رفتن هستند فلج مغزی توسط آسیب یا ناهنجاریهای مغزی ایجاد میشود. بسیاری از این مشکلات در دوران جنینی رخ میدهند اما این اختلال میتواند در هر زمان دیگری طی ۲ سال اول زندگی، زمانی که مغز کودک همچنان در حال تکامل است رخ دهد. در بعضی از افراد با فلج مغزی بعلت کاهش سطح اکسیژن (هیپوکسی) بخشهایی از مغز آسیب دیدهاند.
توجه داشته باشید که نوزادان زودرس برای بروز فلج مغزی در خطر بیشتری قرار دارند. فلج مغزی در بعضی از کودکان درنتیجه تولد باوزن کمتر از ۱۵۰۰ گرم عوارض حاملگی مانند پلی هیدآمنیوس اکلامپسی، خونریزی در سه ماهی سوم، چند قلویی، پرزانتاسیون غیرطبیعی جنین، تب مادر تشنج یا اختلالت تشنجی در مادر درمان مادر با هورمون تیروئید استروژن یا پرژسترون آنسفالوپاتی هیپوکسیک -ایسکمیک خونریزی مغزی عفونتهای مغزی (آنسفالیت، مننژیت، ابتلا به ویروس هرپس سمپلکس) ضربه مغزی عفونت در مادر طی دوران بارداری (سرخجه) ایکتر شدید علل نامشخص
بیشتر موارد ابتلا به جز موارد خفیف در ۱۸ ماه اول زندگی مشخص میشوند. علایم به صورت ناتوانی در رسیدن به استانداردهای حرکتی، وجود اختلالاتی مثل عملکرد حرکتی خشن و نامتقارن و افزایش تون عضلات (hypertonia) یا کاهش تون عضله (hypotonia). علایم بسیار متفاوت است علایم ممکن است خفیف یا شدید باشد و تنها یک نیمه بدن یا هر دو نیمه بدن درگیر باشد. با درگیری بیشتر دستها یا پاها و یا هر ۴ اندام همراه باشد. حرکات غیرطبیعی (نظیر پیچشی، پرشی، جرخشی) در دستها، پاها، بازو، ساق با، این حرکات حین استرس تشدید مییابد. لرزش، عدم حفظ هماهنگی و تعادل بدن، عضلات شل بخصوص در حالت استراحت، مفاصل بیش از حد متحرک، کاهش ضریب هوشی، کاهش توانایی یادگیری، اختلال در تکلم، مشکلات شنوایی و بینایی، تشنج، درد بخصوص در بالغین، علایم گوارشی (شامل اختلال در مکیدن شیر، یا غذا خوردن، جویدن، بلعیدن، استفراغ و یبوست، افزایش آبریزش دهان)، روند کند رشد، تنفسهای نامنظم، بیاختیاری ادرار. تعداد و شدت علایم زیر در کودکان دچار فلج مغزی، کاملاً متغیر است: بروز مشکل در مکیدن نوک پستان یا شیشه شیر در همان اوایل شیرخوارگی فقدان تون عضلانی طبیعی (در مراحل اولیه) کندی رشد و نمو (راه رفتن، صحبت کردن) سفتی و اسپاسم عضلات (در مراحل بعدی) درجات متغیری از عقبماندگی ذهنی مشکل در هماهنگی و تعادل بدن کری ژستهای غیرطبیعی بدن لوچی حرکات بیهدف بدن تشنج
برای پیشگری از این بیماری ترتیبات مراقبت مناسب را در زمان حاملگی، شروع درد زایمانی، و زایمان فراهم آورید. در زمان حاملگی، رژیم غذایی طبیعی و متعادل داشته باشید. در زمان حاملگی، بدون مشورت با پزشک خود هیچ دارویی مصرف نکنید. به هیچ عنوان الکل ننوشید. در زمان حاملگی، از افراد بیمار و مبتلا به عفونت دوری گزینید.
درمان به نوع اختلال عملکردی بستگی دارد درمانهای فیزیکی و کاردرمانی به نحو مطلوبی وضعیت و حرکات بدنی را تسهیل میکند روشهای درمانی عبارتند از تجویز داروهای خوراکی، تجویز بوتولینیوم، کارگذاری پمپ اینتراتکال باکلوفن جهت درمان اسپاسیته درمان تشنج، اختلالات ارتوپدی، و اختلالات حسی. هیچ راه معالجهای وجود ندارد. اما با درمان مناسب میتوان به این کودکان کمک کرد. روان درمانی یا مشاوره برای کمک به خانواده کودک برای پذیرش وضعیت کودکشان و کمک کردن به وی برای دستیابی به حداکثر توانایی خود جراحی برای تصحیح مشکلات عضلانی و بدشکلیهای مربوطه (گاهی) مراقبت در مکان مخصوص نگهداری درازمدت کودکان دچار فلج مغزی شدید (گاهی) با توجه به این که تشخیص زودهنگام مهم است، کودک خود را مرتب برای چکاب پیش پزشک ببرید. تشخیص ندادن فلج مغزی ممکن است باعث شود کودک فرصت وارد شدن به برنامههای مخصوص برای به حداکثر رساندن رشد و نمو را از دست دهد. همواره در مورد خود و کودکتان دید مثبت داشته باشید. گاهی نتایج دور از انتظار و خوبی به دست میآید. با دیگر والدینی که کودکانشان فلج مغزی داشتهاند مشورت کنید و از آنها راهنمایی و کمک بخواهید. در مورد برنامههای آموزشی و فیزیوتراپی مخصوص این کودکان و نیز گروههای حمایتی تحقیق به عمل آورید تا بتوانید به بهترین درمان دسترسی داشته باشید و تواناییهای کودکتان را به حداکثر برسانید. کاردرمانی بهترین و مؤثرترین شیوه جهت درمان و بهبودی این کودکان است و در صورت صلاح دید کاردرمانگر مربوطه به فیزیوتراپیست محترم مراجعه شود. فیزیوتراپی در درمان این بیماران بسیار موفق بوده و برای درمان تکنیکهای بسیاری دارد فیزیوتراپیست کنترل سر وگردن .کنترل اندامها ویادگیری نشستن ایستادن .راه رفتن به کودک اموزش می دهند و به او کمک میکند وکاردرمان نیز برای فعالیتهای روزمره مانند لباس پوشیدن به تنهایی حمام و دستشویی رفتن و…را به کودک اموزش میدهد
کودکتان را تشویق کنید تا هر چقدر میتواند فعالیت داشته باشد. با انجام فیزیوتراپی، کار درمانی، گفتار درمانی، و استفاده از وسایل مخصوص میتوان به کودک کمک کرد تا به حداکثر توانایی ممکن دست یابد.
فلج مغزی کودکان به گروهی از اختلالات سیستم عصبی در دوران نوزادی یا ابتدای دوران کودکی گفته میشود که تاثیرات مداوم و همیشگی بر حرکات بدن و هماهنگی عضلات بدن میگذارد. علت بروز فلج مغزی (بیماری cp) آسیب یا بروز اختلالی در تشکیل قسمتهایی از مغز است که موجب میشود توانایی مغز در کنترل حرکات بدن و حفظ حالت و تعادل بدن دچار مشکل شود. فلج مغزی ناحیه کنترل حرکات در لایه بیرونی مغز را درگیر میکند (به نام قشر مغزی). این قسمت از مغز، دستورات مربوط به حرکات عضلات را صادر میکند. در برخی از موارد قشر مغزی در دوران جنینی به طور کامل و طبیعی رشد نمی کند. در برخی دیگر از موارد کودک سالم است اما بر اثر حادثهای در دوران بارداری، در حین تولد یا بعد از تولد، این قسمت از مغز او دچار آسیب میشود. در هر دو مورد این آسیب قابل جبران نیست و ناتوانیها و اختلالات ناشی از آن نیز دائمی و همیشگی هستند. فلج مغزی کودکان را نمیتوان به طور کامل درمان کرد اما با بهکارگیری روشهای فیزیوتراپی و توانبخشی فلج مغزی میتوان تواناییهای کودک را بهبود بخشید. بسیاری از کودکان میتوانند با کمک این درمانها، ناتوانیهای خود را تا حدود زیادی کنترل و مدیریت کنند و در دوران بزرگسالی زندگی مشابه با زندگی نرمال داشته باشند.
کودکان مبتلا به فلج مغزی ممکن است علائم بسیار زیاد و مختلفی داشته باشند از جمله: عدم هماهنگی مناسب عضلات در هنگام انجام حرکات ارادی داشتن عضلات خشک و منقبض با واکنشهای حرکتی شدید ضعف در یک دست یا یک پا راه رفتن روی پنجهی پا، راه رفتن به حالت خمیده یا راه رفتن به حالت “قیچی” داشتن حالتهای مختلف حجم عضلانی در بدن مثلا عضلات بسیار خشک و منقبض یا عضلات بسیار شل و افتاده ریختن آب از دهان، مشکل در بلعیدن غذا و مشکلات تکلم داشتن لرزش در بدن یا انجام حرکات غیر ارادی به صورت تصادفی تاخیر در یادگیری تواناییهای حرکتی مشکل در انجام حرکات دقیق و ظریف مانند نوشتن یا بستن دکمه پیراهن
فلج مغزی کودکان بر اثر رشد ناکامل یا غیر طبیعی و یا آسیب رسیدن به بخشی از مغز ایجاد میشود که این بخش کنترل حرکات بر بدن را به عهده دارد. این آسیب ممکن است قبل از تولد، در حین زایمان یا بعد از تولد رخ دهد. فلج مغزی ممکن است عوارضی هم روی کودکان داشته باشد. فلج مغزی مادرزادی اغلب کودکانی که به فلج مغزی (cp) دچار هستند، به صورت مادرزادی این بیماری را دارند اما ابتلای آنان به فلج مغزی ماهها یا حتی سالها پس از تولد تشخیص داده میشود. فلج مغزی اکتسابی درصد کمی از کودکان به فلج مغزی اکتسابی مبتلا میشوند که در این صورت این بیماری بعد از تولد ایجاد میشود. برخی از علل ابتلا به فلج مغزی اکتسابی عبارتند از آسیب مغزی طی چند ماه یا چند سال اول زندگی کودک، عفونت مغزی مانند مننژیت باکتریایی و یا آنسفالیت ویروسی، مشکل در جریان خون به مغز، یا ضربه شدید به سر بر اثر تصادفات ماشین، زمین خوردن یا تجاوز به کودک.
دستهبندی انواع فلج مغزی بر اساس نوع، شدت و محل بروز اختلالات جسمانی کودک است. پزشکان، بیماری فلج اطفال را بر اساس اختلالات حرکتی کودک بدین صورت تقسیم بندی کردهاند: فلج مغزی اسپاستیک: این نوع از فلج مغزی از سایر انواع دیگر فلج مغزی شیوع بسیار بیشتری دارد. بیماران مبتلا به این نوع از CP عضلات منقبض دارند و حرکات آنها حالت غیرعادی دارد. انواع فلج مغزی اسپاستیک عبارتند از: اسپاستیک همی پلژی (Spastic hemiplegia ) که دست و پای یک طرف را درگیر میکند. اسپاستیک دی پلژی (Spastic diplegia) در این حالت خشکی و اسپاسم عضلات بیشتر در پاها است و کمتر دستها و صورت را درگیر میکند. البته ممکن است کنترل حرکت دستها برای بیمار مشکل باشد. اسپاستیک کوادری پلژی (Spastic quadriplegia) که شدیدترین نوع فلج مغزی اسپاستیک است و معمولا همراه با ناتوانیهای هوشی متوسط تا شدید همراه است. فلج مغزی دسکینتیک (Dyskinetic) که نشانههای آن نوشتن بیمار به صورت آهسته و با کنترل کم و انجام حرکات ناگهانی و غیر ارادی دست و پاها است. فلج مغزی آتاکسی که تعادل و درک عمقی از وضعیت بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. کودکان مبتلا به این نوع از فلج مغزی هماهنگی عضلانی کمی دارند و به صورت بی ثبات و با پاهای باز راه میروند. فلج مغزی از نوع ترکیبی دارای علائم مختلفی است که موجب میشود نتوان بیماری را به یک نوع را دسته خاصی نسبت داد.
در اغلب کودکان، ابتلا به فلج مغزی طی ۲ سال اول زندگی تشخیص داده میشود اما در صورتی که علائم کودک بسیار خفیف و نامشخص باشند، دادن تشخیص صریح و قطعی برای پزشک بسیار مشکل خواهد بود که در این صورت پزشک تستها و آزمایشاتی را برای ارزیابی تواناییهای حرکتی کودک تجویز میکند. تستهای آزمایشگاهی: این تستها برای بررسی ابتلای کودک به سایر بیماریهایی است که احتمالا میتوانند موجب بروز علائم مشابه به فلج مغزی شوند. سونوگرافی جمجمه که تصاویری از ساختار درونی مغز کودک به دست میدهد. سی.تی اسکن که در آن از اشعه ایکس برای نشان دادن شاختار مغز و نواحی آسیبدیده آن استفاده میشود. ام آر آی که میتواند محل آسیب مغزی و نوع آن را مشخص کند.
معمولا در اولین قدم از درمان فلج مغزی کودکان از داروهای خوراکی مانند دیازپام، باکلوفن، دانترولن سدیم و تیزانیدین استفاده میشود تا مشکل منقبض بودن عضلات برطرف شود. برای شل کردن برخی عضلات به صورت موضعی نیز از تزریق بوتاکس (بوتولونیوم توکسین) استفاده میشود که عصبها را از منقبض کردن زیاد عضلات منع میکند. وسایل کمکی وسایل کمکی مانند کامپیوتر، برخی نرم افزارها، آمایشگرهای صدا و کتابهای تصویری میتوانند کمک زیادی در یادگیری تواناییهای ارتباطی به بیمار مبتلا به فلج مغزی بکنند.
منبع : jesarat
همه چیز درباره خواص و مضرات مصرف توت سفید خشک در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید شاهتوت، گونهای درخت گل دار متعلّق به خانوادهٔ توت سانان (Moraceae)، و بومی آسیای جنوب غربی است . کاشت این درخت در زیستگاه بومیاش از پیشینهای چنان طولانی برخوردار است که مشکل میتوان گسترهٔ طبیعی انواع مختلف آن را بهطور دقیق مشخّص نمود. در سردهٔ توتها (Morus)، درخت شاهتوت از همه کوچکتر است و بلندی آن گاه ممکن است تا ۳۰ پا (حدود ۹ متر) برسد، و در صورت عدم رسیدگی در سنّ پایین به شکل بوته باقی میماند. این درخت عمری طولانی دارد و بعضاً دیده شده چند صد سال میوه دهد
میوه توت از تیره گزنهها (انگلیسی:Morus) است که شامل ده تا شانزده گونه مختلف میباشد. شاهتوت یکی از انواع این درخت هایخاص است. توتهای سیاه با وجود اینکه کاملاً شبیه شاهتوت است، بر خلاف آن میوه اش شیرین است. جمهوری اسلامی ایران بزرگ ترین تولید کننده انواع توتها در جهان است. توتهای سفید در چین مرکزی و شرقی به صورت بومی وجود دارد. این درخت قرنها پیش به اروپا برده شد، در آمریکا بهعنوان منبع غذائی برای کرم ابریشم در اوائل دوران استقلال این کشور این درخت مورد استفاده قرار گرفت. البته نوعی از توتها که به آن «توتهای قرمز» گفته میشود در آمریکا به صورت بومی وجود داشته که از ایالت ماساچوست تا ایالت کانزاس دیده میشود. توت سیاه نیز که در آسیای غربی وجود داشته قبل از دوران رومیها به اروپا برده شدهاست. یک درخت قدیمی یا تاریخی در اکثر کشورهای جهان که معمولاً در هر کشوری دارای قدمت بیش از دویست، سیصد سال است. دارای پوست زرد نارنجی بوده که از مشخصههای جالب آن در زمستان است (بیشتر در مورد درختان نهال و جوان). درختی است مقاوم و کم نیاز که در اکثر مناطق و آب و هوا رشد مینماید و حتی میتواند به ارتفاع ۲۵ متر نیز برسد. بعضی از درختان توتها فقط گلهای نر تولید نموده و بنابراین میوه نمیآورند. این نوع درختان به عنوان یک درخت زینتی سایهدار بسیار مناسب هستند. در بعضی مناطق نام این درخت را توتین مینامند. در این مطلب از سایت جسارت در مورد همه چیز درباره خواص و مضرات توت سفید و سیاه خشک در بارداری صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
در ۱۰۰ گرم توت خام، ۱۸۰ کیلوژول (۴۳ کیلوکالری)، ۴۴ درصد از مقدار ویتامین ث و ۱۴ درصد از آهن مورد نیاز روزانه موجوداست. سایر مواد مغذی توت کم است (جدول را ببینید).
مقدار انرژی توتها بر اساس نوع آن متفاوت میباشد. نمونههای کم کالری این میوه تنها در حدود ۴۳ کالری انرژی دارد. اما برای صد گرم نوع سفید تازه حدود ۶۰ کالری انرژی ذکر شده است. میزان کالری صد گرم میوه تازه کمی کمتر از کالری صد گرم انجیر تازه میباشد. صد گرم میوه تازه تقریبا معادل حجم یک فنجان میباشد. یک لیوان میوه تازه بیش از صد گرم بوده و در حدود ۸۵ کالری انرژی دارد. انرژی حاصل از صد گرم توتهای خشک نیز در حدود ۳۶۰ کالری میباشد که نسبت به انجیر خشک با ۲۷۰ تا ۳۰۰ کالری، مقدار بیشتری است. از نظر ترکیبات نیز میزان عناصر موجود در توت با توجه نوع میوه متفاوت است. با این وجود در اکثر انواع توت بیش از ۸۰ درصد میوه تازه را آب تشکیل میدهد. همچنین فیبر و تانن مقادیر بالایی را در توتها دارا میباشند. کلسیم بهعنوان عنصری که بالاترین میزان نیاز روزانه بدن یعنی حدود ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیگرم را بهخود اختصاص داده است، در توتها بهوفور یافت میشود بهگونهای که در صد گرم انواع مختلف توتها، از ۱۶ تا حدود ۴۰ میلیگرم کلسیم وجود دارد. برای آهن نیز حدود ۰.۸ تا کمی کمتر از ۲ میلیگرم ذکر شده است. ویتامینهای A و C نیز به میزان قابل توجهی در صد گرم از این میوه وجود دارند (بهترتیب حدود ۲۸۰ واحد بینالمللی و ۱۶ میلیگرم). این میوه همچنین حاوی ویتامینهای گروه B (B1، B2، B3 و حتی B6)، ویتامین K، چربی، پروتئین گیاهی و میزان قابل قبولی از پتاسیم و منیزیم است.
این میوه حاوی آنتیاکسیدانهای مهمی است که نقش بسیار پر رنگی در سلامت انسان دارد. یکی از این آنتیاکسیدانها آنتوسیانید میباشد. آنتوسیانید تاثیر قابل توجهی در کاهش کلسترول بد خون دارد. کاهش کلسترول بد خون به معنی کاهش انسداد عروق خونی و کاهش ابتلا به فشار خون میباشد. توت همچنین دارای پتاسیم میباشد. پتاسیم همانگونه که در مقاله مربوط به خواص انجیر ذکر گردید، بسیار مفید بوده و یکی از تاثیرات مهم آن کنترل ضربان قلب و فشار خون میباشد. آنتیاکسیدان مهم دیگری که در این میوه وجود دارد رزوراترول (Resveratrol) میباشد. رزوراترول با تغییر مکانیسمهای مولکولی در رگهای خونی، فرد را در برابر سکته مغزی محافظت میکند. این ماده که در انگور نیز وجود دارد همچنین خاصیت ضد سرطانی دارد و در افزایش طول عمر افراد نیز موثر است. بر اساس تحقیقات جدید و پیشرفته، مادهی مهم دیگری به نام روتین در این میوه به میزان قابل توجهی وجود دارد. از فواید این ماده میتوان به پیشگیری از سرطان روده، متوقف کردن خونریزی و از بین بردن ویروسها اشاره کرد. بنابراین خوردن این میوه از انسداد عروق خونی جلوگیری نموده و احتمال بروز حمله قلبی، سرطان و سکته را کاهش میدهد. علاوه بر موارد فوق، بهدلیل وجود آهن در این میوه، از این میوه در درمان کمخونی فقر آهن نیز استفاده میشود. لازم به ذکر است در طب چینی، این میوه بهعنوان یک عامل تصفیهی خون بهحساب آمده و ضمن تمیز کردن خون، تولید آن را نیز افزایش میدهد.
علاوه بر نوع ترکیبات این میوه و مخصوصا وجود مقدار مناسب فیبر در این میوه، روتین موجود در این میوه (Rutin) به شدت میتواند در کاهش وزن موثر باشد. تحقیقات جدید نشان داده این ماده میتواند چربی قهوهای بدن را فعال نماید. با فعال شدن چربی قهوهای، متابولیسم بدن افزایش یافته و امکان سوخت و ساز چربی سفید و کاهش وزن فراهم میگردد. در واقع برای سوزاندن چربی سفید موجود در بدن، فعال شدن چربی قهوهای الزامی است. قبلا تصور میگردید چربی قهوهای در کودکی از بین میرود. بعدها مشخص شد این ماده در بدن باقی میماند اما رفته رفته از فعالیت آن کم شده و در نتیجه کاهش سوختن چربی سفید و بروز چاقی را در پی دارد. اکنون با مشخص شدن این خاصیت مهم در این میوه میتوان گفت خوردن توت با داشتن مادهی فعال کننده چربی قهوهای میتواند نقش تعیینکنندهای در کاهش وزن داشته باشد.
این میوه منبع غنی ویتامین C بوده که یک آنتیاکسیدان قوی طبیعی به حساب میآید. بنابراین خوردن این میوه تاثیر فراوانی در تقویت سیستم ایمنی بدن داشته و در درمان بیماریهایی مانند سرماخوردگی و تب موثر است. در ترکیه به همین دلیل از شیرهی این میوه جهت درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا استفاده میشود. تنظیم سطح قند خون و جلوگیری از افزایش یا کاهش آن در بدن نیز یکی از خواص مهم این میوه به حساب میآید. بنابراین خوردن این میوه به کنترل بیماری دیابت کمک نموده و حتی میتواند در درمان آن موثر باشد. از این رو بیماران دیابتی با خیالی آسوده نسبت به مصرف این میوه اقدام نمایند.
با توجه به وجود فیبر و نیز آب فراوان در توتها، این میوه ملین بوده و برای رفع تشنگی، برطرف کردن خشکی سیستم گوارش و نیز پیشگیری از بروز یبوست مفید میباشد. جالب است بدانید در ترکیه یکی از راههای درمان یبوست، خوردن نوع سفید به همراه یک لیوان آب آن هم با معده خالی است. یکی دیگر از خواص این میوه مفید بودن آن برای لثه کودکان و نیز انرژی بدن سالمندان به دلیل دارا بودن فسفر و کلسیم میباشد. تقویت کلیه و کبد، رفع خشکی بینی و نیز درمان زخم معده از دیگر فواید مصرف این میوه میباشد. همچنین به دلیل وجود ویتامینهای گروه B، این میوه در کاهش اضطراب و استرس و رفع ترس موثر است. ویتامین A موجود در این میوه نیز قدرت بینایی و رشد ناخن را تقویت مینماید. درمان و علاج سفید شدن زودرس موی سر نیز از دیگر مواردی است که برای فواید این میوه ذکر شده است.
با توجه به وجود خواص فراوانی که در مورد توتها مطرح گردید، مصرف آن در بارداری نیز میتواند مفید باشد. اما ممکن است بروز حساسیت را در پی داشته باشد. به همین دلیل خوردن آن در دوران بادرای توصیه نمیشود. گفته میشود در دوران شیردهی نیز مصرف این میوه باعث افزایش شیر مادر میگردد.
با وجود فواید فراوان ذکر شده برای توتها، در برخی موارد نیز ممکن است مصرف آن مضراتی داشته باشد. از جمله این موارد احتمال بروز حساسیت در بارداری است که در قسمت قبل به آن اشاره گردید. دیگر موارد به شرح زیر میباشد: زیادهروی در مصرف این میوه ممکن است به دلدرد و اسهال منجر گردد. خوردن توت بعد از غذاهای سنگین مانند گوشت، احتمال اختلال در هضم و تولید نفخ را در پی دارد. با توجه به طبیعت گرم و تر توت، مصرف آن برای افراد دارای طبع گرم ممکن است مشکلاتی به همراه داشته باشد. توصیه ابن سینا به این دسته از افراد، نوشیدن سکنجبین پس از گذشت حدود یک ساعت از خوردن توت میباشد. فراموش نکنید بهترین زمان برای خوردن توت بهمنظور هضم بهتر، قبل از غذا و زمانی است که معده خالی باشد.
شیره توتها فواید زیادی برای بدن و سلامتی دارد. شیره توت سفید طبیعت گرمی دارد، موقعی که این میوه تبدیل به شیره میشود، تمامی خواص به صورت فشرده در اختیار شما قرار میگیرد، به گونهای که میل کردن یک قاشق غذاخوری شیره توت سفید، با میل کردن ۲ تا ۳ فنجان از خود میوه برابر است. شیره توت هم مانند شیره انگور و خرما در درمان و پیشگیری از کم خونی موثر است. آهن موجود در این شیره باعث رفع کمخونی و فقر آهن خواهد شد. شیره این میوه به علت دارا بودن انواع ویتامینهای گروه B در کاهش و رفع عصبانیت و استرس و اضطراب، مفید است، همچنین این شیره ضعف بدن را نیز از بین میبرد. فیبر موجود در شیره توتهای سفید، باعث درمان و پیشگیری از یبوست میشود. ویتامین A موجود در شیره توتها باعث تقویت چشم و رشد ناخن خواهد شد. شیره توتها برای رفع خواب رفتن دست و پا نیز مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از شیره توتها برای درمان سردرد و سرگیجه ناشی از کم خونی مفید میباشد. شیره توتها دارای آنتی اکسیدانی با نام آنتوسیانید بوده که باعث کاهش کلسترول بد خون و پیشگیری از بیماری قلبی و عروقی میشود. همچنین آنتی اکسیدانهای موجود در این شیره پرخاصیت در پیشگیری از سرطان نیز نقش مهمی دارند. شیره توتها در تصفیه خون موثر است و به حفظ سلامت کبد و طحال کمک میکند. شیره توتها به افزایش قدرت یادگیری و رشد و همچنین تامین انرژی مورد نیاز کودکان بسیار مفید است.
برای بهتر دیدن و شنیدن، با کمک برگ درخت توت سفید، چایی تهیه کنید و بنوشید و از خوردن این دمنوش لذت ببرید. همچنین دم کرده برگ درخت توت، خون را خنک میکند و التهاب را فرو مینشاند برگ درخت توت نیز صاف کننده خون و خونساز میباشد. کسانی که رماتیسم دارند از چای برگ درخت توت برگ و میوه توت استفاده نمایند.
حال که خواص توت سفید تازه و خواص شیره توت را خواندیم، میخواهیم بدانیم شیره این میوه را چگونه تهیه کنیم؟ برای تهیه شیره روشهای مختلف خانگی، سنتی و همچنین صنعتی وجود دارد. یکی از این روشها خشک کردن این میوه است که بعد از خشک شدن به عنوان یک خشکبار یا آجیل طرفداران زیادی دارد. روش دیگری که برای تهیه شیره میتوانید استفاده کنید این است که آب توتهای سفید تازه را بگیرید و سپس با خاک سفید که حاوی آهک و املاح معدنی است، مخلوط کنید. در واقع با افزودن آب سفید، آب توتها را تصفیه میکنیم. پس از طی کردن این مرحله، آب توتهای سفید را در پارچههای مصنوعی فشرده کرده و خاک سفید را جدا نمایید و سپس میجوشانید. در واقعدر اثر جوشاندن آب مازاد توتهای سفید تبخیر و بر میزان قند آن در واحد حجم افزوده میشود.
۱٫ بهترین زمان مصرف این میوه قبل از غذا و با معده خالی است ولی میتوانید عصر در فاصله غذای ظهر و شام هم نوع سفید را میل کنید. روی غذاهای سنگین، این میوه رانخورید. ۲٫ مصرف شیره آن به دلیل نوع قند موجود در آن، بر خلاف بیشتر شیرهها برای بیماران دیابتی مضر نیست و آنها میتوانند با رعایت اعتدال و مشورت با پزشک از این ماده غذایی استفاده کنند.
توتهای سفید حاوی پلیفنل و فلاونوئید طبیعی فراوان است که خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی، ضد سرطانی، ضد باکتری، و ضد پیری دارند. برگ درخت توتهای سفید، در مقایسه با ریشهها و میوهی این گیاه، حاوی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدهای بیشتری است. این میوهی کوچک و خوشمزه، علاوه بر چین، در بسیاری از بخشهای دیگر جهان نظیر هند، ایران، افغانستان، و اروپای جنوبی نیز پرورش داده میشود. طب سنتی چینی با بهرهگیری از خواص دارویی این میوه امراض بسیاری را درمان میکند. همچنین گیاه توتهای سفید به طور گسترده به عنوان درختی سایهدار و زینتی نیز استفاده میشود. برگها و پوست تازهی درخت توتهای سفید نیز به عنوان مادهی غذایی بسیار عالی برای تغذیهی دام به کار میرود. میوهی توتهای سفید را میتوان به صورت خام نوش جان کرد، یا اینکه از آن برای تهیهی مربا، و کیکهای ژلهای استفاده کرد. به علاوه، توتهای سفید را میتوان به بیسکوییتها، نانها، و پودینگها نیز اضافه کرد.
توتهای سفید منبعی عالی برای پروتئین است؛ زیرا مصرف یک وعده از توتهای سفید، به اندازهی یکسوم فنجان، میتواند ۴ گرم پروتئین برای بدنتان تامین کند. همین یک وعدهی کوچک از توتهای سفید حدود ۲۰ درصد از نیاز روزانهی بدنتان را به فیبر نیز تامین میکند. میزان بالای فیبر موجود در این نوع توت تا حد زیادی برای کاهش سطوح قند خون، کاهش کلسترول، و همچنین تنظیم دستگاه گوارش بسیار مفید است. مصرف توتهای سفید میتواند بدنتان را از فواید آنتیاکسیدانهای فلاونوئید پلیفنلی از قبیل آنتوسیانین، رسوراترول، زآگزانتین، لوتئین، بتاکاروتن، و آلفا کاروتن بهرهمند کند. توت سفید منبعی عالی برای ویتامین C، ویتامین A، ویتامین E، و مجموعهی ویتامین B نظیر ویتامین B6، ریبوفلاوین، نیاسین، و اسید فولیک به شمار میرود. علاوه بر اینها، توتهای سفید غنی از مواد معدنی بسیاری از قبیل آهن، پتاسیم، منگنز، و منیزیوم نیز هست.
سالهای طولانی است که توتهای سفید به عنوان مادهی غذایی و دارویی مهم در طب سنتی چین شهرت دارد. تقریبا تمام بخشهای این گیاه دارای خواص دارویی هستند. وجود مقادیر زیاد آنتیاکسیدانها، مواد معدنی، و ویتامینهای مفید برای سلامتی در این میوه، آن را به عنوان مادهی غذایی ایدهآل برای بهبود سطح سلامتی انسان مشهور کرده است.
دانشمندان معتقدند مصرف توتهای سفید ممکن است برای پیشگیری از بیماری دیابت مفید باشد. مطالعات نشان میدهند برگ توتهای سفید حاوی ترکیبی به نام دئوکسی نوجیریمایسین ۱ (DNJ) هستند که ممکن است به کاهش سرعت گوارش قند کمک کنند؛ در نتیجه، بیشتر قند مصرفی به جای جذب در جریان خون، دفع میشوند. طبق یافتهها، این ترکیب در پیشگیری از افزایش ناگهانی سطح قند خون نیز موثر است. نوشیدن مرتب دمنوش برگ توتهای سفید راهی عالی جهت کنترل سطح قند خون و همچنین کاهش خطر پیشرفت بیماری دیابت به شمار میرود.
منبع : jesarat