علت و درمان یبوست و خونریزی مقعدی در بارداری چیست در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
هموروئیدها بالشتک های عروقی طبیعی هستند که در ناحیه کانال مقعدی در قسمت انتهای روده بزرگ (راست روده) قرار گرفته اند. این بالشتک ها در دو قسمت داخل و خارج کانال مقعد قرار دارند که به آن هموروئیدهای داخلی و خارجی می گویند.هموروئیدها اندام های طبیعی این ناحیه هستند، اما در اثر زور زدن به دنبال یبوست و یا اسهال می توانند پرخون و متورم شده و در صورت تکرار یبوست و زور زدن موقع اجابت مزاج، این بالشتک های عروقی متورم و دچار پارگی و زخم شده و به صورت خونریزی و بیرون زدگی و گاهی درد به هنگام اجابت مزاج خود را نشان می دهند.
طبق آمار بیمارستان ها در ایران خونریزی دستگاه گوارش یکی از شایعترین دلایل بستری بیماران گوارشی در بیمارستانها است. بیماریهای مختلفی میتواند در ایجاد خونریزی گوارشی نقش داشته باشد که بسته به محل خونریزی و شدت آسیب به چند شکل ظاهر میشود. خونریزی میتواند از یک قطره و خفیف تا خونریزی شدید و تهدیدکننده حیات متغیر باشد. در اغلب موارد خونریزی خفیف و متناوب است. با وجود اینکه خونریزی خفیف دستگاه گوارش یک وضعیت اورژانسی محسوب نمیشود اما نیاز به بررسی فوری و در اسرع وقت دارد. دستگاه گوارش از دهان آغاز و به مقعد ختم میشود. در صورت مقعدی بودن خونریزی گوارشی نباید به بهانهی خجالت از معاینه توسط پزشک آن را نادیده گرفت. خونریزی مقعدی میتواند نشانهای از یک بیماری و مشکل مهم در سیستم گوارشی فرد باشد که نیاز به پیگیری فوری دارد. از طرفی خونریزی فرد را در معرض آسیب کمخونی و عوارض بعدی آن قرار میدهد. بنابراین منشأ خونریزی باید هرچه سریعتر پیدا و اقدامات درمانی لازم آغاز شود.به طور کلی، خون قرمز روشن نشانهی خونریزی از جایی در نزدیکی مقعد ناشی از بواسیر یا یک پارگی کوچک در پوست مقعد (شقاق مقعد) است. خونریزیهای خفیف معمولاً به صورت تغییر رنگ مدفوع ظاهر میشوند که با آزمایش مدفوع قابل بررسی هستند. هرچه رنگ خون موجود در مدفوع یا کنار آن تیرهتر میشود نشاندهنده فاصله گرفتن منشأ خونریزی از مقعد و در نتیجه باقی ماندن در مدت زمان طولانیتری در دستگاه گوارش است.در این مطلب از سایت جسارت در مورد علت و درمان یبوست و خونریزی مقعدی در بارداری و در کودکان صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
توجه داشته باشید که رگهای خونی متورم و ملتهب در داخل و اطراف مقعد می توانند هنگام اجابت مزاج و عبور مدفوع سفت خونریزی کرده و به صورت رگههایی از خون قرمز روشن در مدفوع یا بر روی دستمال توالت رویت شود. هموروئید کوچک (بواسیر) معمولاً فاقد درد است اما انواع بزرگتر آن علاوه بر درد ممکن است با ترشحات مخاطی، سوزش و خارش همراه باشد. بواسیر یک بیماری شایع در میان مردم جهان است که میتواند به دلیل یبوست مزمن یا زور زدن در حین دفع مدفوع، بارداری، فشار کار (بلند کردن اجسام سنگین و غیره)، چاقی و مقاربت مقعدی ایجاد شود.اولین و شایع ترین علامت بواسیر، خونریزی هنگام اجابت مزاج است که پس از دفع مدفوع سفت ایجاد می شود و به صورت خون روشن و تازه روی کاسه توالت می چکد. وضعیت آن طوری است که اکثرا پس از مدفوع است و به عبارتی از مدفوع جدا است. افراد بایستی متوجه باشند که اگر خون با مدفوع مخلوط باشد، بایستی به سایر عوامل مثل سرطان، پولیپ و کولیت مشکوک شد و حتما بررسی کامل روده بزرگ توسط جراح متخصص کولورکتال انجام شود.دومین علامت، بیرون زدگی است. گاهی بالشتک های هموروئیدی از مقعد خارج می شوند که خود به خود جا رفته و یا برای جااندازی نیاز به دستکاری دارند و گاهی آنقدر وسیع هستند که قابل جااندازی نیستند و بایستی سریع تر به جراح مراجعه شود.
شایعترین علت ایجاد هموروئید یبوست است که موجب ایجاد برآمدگی، التهاب و خونریزی بر اثر فشار در ناحیه حساس میشود. همچنین به واسطه وجود اسهال مزمن نیز با ایجاد التهاب موجب هموروئید میشود. مهمترین علامت هموروئید، خونریزی است که معمولا به صورت رگههای خونی روی مدفوع یا دفع قطره قطره خون بعد از اجابت مزاج است. در صورت التهاب شدید نیز موجب درد و بیرون زدن هموروئید میشود.
۱- عامل اصلی ایجاد زخم یعنی یبوست را از بین ببرید. خوردن سبزی ها و میوه های فراوان و یک تا دو قاشق روغن زیتون در روز و خوردن یک لیوان شیر یا آب ولرم در ابتدای روز می تواند برای رفع یبوست به شما کمک کند.
۲- روزی دو بار به مدت ۱۰ دقیقه در لگن آب گرم بنشینید. آبی که به این منظور استفاده می کنید، باید تمیز و گرم باشد (در حدی که باعث سوختگی نشود)، اما نیاز به ماده ضدعفونی کننده یا جوشاندن آب نیست. پس از بلند شدن از لگن به آرامی خود را خشک نموده و از پمادی که پزشک تجویز می نماید (معمولا پماد تریامسینولون یا هیدروکورتیزون برای این مورد توصیه می شود)، به مقدار کم فقط در ناحیه ابتدای مقعد (نه داخل آن) استفاده نمایید.
۳- از یک مسکن مانند استامینوفن برای کاهش درد استفاده کنید، زیرا درد شدید باعث گرفتگی عضله مقعد و تشدید زخم می شود.
۴- از خوردن غذاهای محرک مانند فلفل، ادویه جات، چای غلیظ، نسکافه و کاکائو خودداری نمایید.
۵- در صورتی که درد و یا خونریزی مقعد با این اقدامات برطرف نشد، در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان پزشکی لازم صورت پذیرد.
هر روز مواد غذایی حاوی فیبر بالا بخورید: میوهها و سبزیجات تازه، لوبیا، غلات صبحانه و نانهای غلات کامل بخورید. اگر این روش کمکی نکرد، چند قاشق غذاخوری سبوس فرآورینشدۀ گندم را همراه با غلات صبحانهتان میل کنید. شاید بهتر باشد ابتدا صبحها مقدار کمی سبوس بخورید و به تدریج مقدار آن را زیاد کنید تا دچار نفخ نشوید و حتماً بعد از آن یک لیوان بزرگ آب بخورید.
آب و مایعات زیادی بنوشید: نوشیدن آب به پیشگیری از یبوست کمک میکند. همچنین مصرف یک لیوان آبمیوه در روز، به خصوص آب آلویی که ترجیحاً در خانه تهیه شده، مفید است.
مرتب ورزش کنید: پیادهروی، شنا و یوگا به رفع یبوست کمک میکند و باعث میشود احساس سلامت و تناسب اندام بیشتری بکنید. یادتان باشد که فعالیتهای ورزشی خود را با اجازۀ پزشک انتخاب و شروع کنید.
مدفوعتان را نگه ندارید: وقتی احساس میکنید باید مدفوع کنید، هرگز این کار را به تعویق نیندازید، حتی اگر ناحیۀ مقعد شما حساس شده و این کار برایتان سخت است، زیرا نگه داشتن مدفوع فقط مشکلتان را بدتر میکند.
منبع : jesarat